Εναγωνίως νέες πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίοβρίσκεται στα όρια του κραχ, αναζητεί η κυβέρνηση. Ο νέος κουμπαράς για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, θα ονομαστείΤαμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της ΚυβέρνησηςΓιάννη Δραγασάκη, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης με τους συνεργάτες του, ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο για τον κουμπαρά των Ταμείων, ενώ με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνονται καιοι νέες αναλογιστικές μελέτες τoυ Ασφαλιστικού για την περίοδο 2015-2050 όπως ζήτησε το ΔΝΤ. Η επιτροπή αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της στις αρχές Ιουνίου.

Οι επτά νέες βασικές πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος που εξετάζονται είναι οι ακόλουθες:

1. Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα ως ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανόμενου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.

2. Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή κατά τους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεων.

3. Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το υπουργείο Εμπορίου ή από την Αρχή Ανταγωνισμού.

4. Τμήμα των εσόδων από πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (π.χ. ανασφάλιστοι εργαζόμενοι).

5. Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

6. Μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλλουν ανεξάρτητες Αρχές όπως ΡΑΕ, ΕΣΡ, ΑΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ.

7. Ποσοστό επί των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ. Τονίζεται ότι κάθε μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν αγώνα δρόμου για να πληρώσουν τις συντάξεις. Συνολικά, για την πληρωμή 2.600.000 συνταξιούχων απαιτούνται περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στονμεγάλο κουμπαράτου ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) παραμένει το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ, το οποίο είναι κατατεθειμένο στο Ειδικό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος.

Τα ελλείμματα θα καλύπτονται από τους δύο υπολογαριασμούς με έσοδα από τις έκτακτες εισφορές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, που ανέρχονται πλέον σε 580 εκατ. ευρώ. Από αυτούς τους δύο λογαριασμούς καλύφθηκαν ελλείμματα του ΟΑΕΕ και του ενιαίου υπερεπικουρικού των μισθωτών (ΕΤΕΑ) τον Δεκέμβριο του 2014 και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν εντός του 2015, εκτός από τα 50 εκατ. ευρώ, άλλα 50 – 70 εκατ. ευρώ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ. Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις όλων των Ταμείων. Αναλυτικά:

Οι συντάξεις τουΙΚΑθα πληρωθούν την Πέμπτη 28 Μαΐου.

Οι συντάξεις τουΤΑΠ – ΟΤΕθα πληρωθούν την Παρασκευή 29 Μαΐου

Οι συντάξεις τουΝΑΤκαταβάλλονται την Παρασκευή 29 Μαΐου

Οι συντάξεις τουΟΓΑαναμένεται να καταβληθούν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Οι συντάξεις τουΟΑΕΕθα καταβληθούν επίσης τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Τέλος, οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν ως εξής: οιπαλαιοί συνταξιούχοιθα πληρωθούν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Μαΐου, ενώ οι νέοι συνταξιούχοιτην Τετάρτη 10 Ιουνίου.