Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιαπωνίας θα προτείνει την άρση της διαταγής εκκένωσης για μεγάλο μέρος της περιοχής γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Σχέδιο της πρότασης περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρει ότι 54.800 κάτοικοι της Φουκουσίμα θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι το 2017. Η διαταγή εκκένωσης θα παραμείνει ωστόσο ενεργή για 24.400 άτομα από περιοχές με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει από πέρυσι την επιστροφή των κατοίκων που ζούσαν σε αποστάσεις μέχρι 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο, πολλοί όμως έχουν ανάμεικτα αισθήματα για την επιστροφή τους σε πόλεις-φαντάσματα.

Χιλιάδες κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσε τήξη του πυρήνα τριών αντιδραστήρων τον Μάρτιο του 2011. Ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά την τραγωδία του Τσερνόμπιλ, αν και ο ΟΗΕ και η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμούν δεν θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου.

Η πρόταση για άρση των διαταγών αναμένεται να αποτελέσει τη βάση του σχεδίου ανοικοδόμησης της Φουκουσίμα. Η κυβέρνηση του Σένζο Άμπε και η εταιρεία Tepcο, διαχειριστής του εργοστασίου, υλοποιούν σχέδιο πρωτόγνωρης έκτασης για τη μείωση των επιπέδων ραδιενέργειας, αν και ορισμένες περιοχές θα παραμείνουν απαγορευμένες για δεκαετίες.

Γιγάντιες ποσότητες ραδιενεργού χώματος συγκεντρώνονται σε προσωρινές εγκαταστάσεις με την προοπτική να αποθηκευτούν μόνιμα σε μια αχανή μάντρα ραδιενεργών υλικών εντός της επαρχίας της Φουκουσίμα.

Η Tokyo Electric έχει καταβάλλει γύρω στα 40 δισ. δολάρια για αποζημιώσεις των κατοίκων και θα κληθεί να πληρώσει αρκετά ακόμα δισεκατομμύρια για την πλήρη διάλυση του εργοστασίου, μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει τρεις δεκαετίες.

Η εταιρεία καταβάλλει περίπου 1.000 δολάρια το μήνα σε κάθε εκτοπισμένο κάτοικο. Η χρηματοδότηση αυτή προβλέπεται να διακοπεί ένα χρόνο μετά την άρση των διαταγών εκκένωσης, ωστόσο το προσχέδιο της κυβερνητικής πρότασης προβλέπει παράταση της χρηματοδότησης για όλους μέχρι τον Μάρτιο του 2017.