Την αίσθηση ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί μετέφερε με δηλώσεις του, στο πρακτορείο ΜΝΙ, o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη πληρωμής του ΔΝΤ τον Ιούνιο.
«Καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά έχω διαπιστώσει πως έχει υπάρξει πρόοδος σε διάφορα θέματα. Κι έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να τελειώσουμε» ανέφερε.

Ερωτηθείς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ο κ. Γιούνκερ σημείωσε: «Οι Έλληνες συνομιλητές μας μάς έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Ερωτηθείς για τον ελληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει αφοπλιστικά: «Δε βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων».

Οσον αφορά στην εμπλοκή του στην διαπραγμάτευση ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι εμπλέκεται «με παρασκηνιακό τρόπο».

«Δε θέλω να φαίνομαι πολύ, καθώς αυτό είναι ένα ζήτημα του Eurogroup, αλλά αν η Κομισιόν δεν προσπαθούσε να γεφυρώσει τις απόψεις δεν θα υπήρχε καμία γεφύρωση. Άρα, αν επιθυμείτε μια ολοκληρωτική αποτυχία, ζητήστε από την Κομισιόν να απέχει από το να παρέχει τις δικές της απόψεις» σημειώνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από