Την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έως την Πέμπτη, όπου θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις για τον ΦΠΑ «δεν είναι αρκετά καλές», προσθέτοντας, όμως, ότι η ευρωζώνη μπορεί να δεχθεί την πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 1% και 1,5% του ΑΕΠ, αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τόνισε πάντως ότι προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και αυτού του επιπέδου είναι απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αναφορικά με τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» τις χαρακτήρισε ως «άκαμπτες», ενώ τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα μπορεί, όντως, να μην πληρώσει την οφειλή της προς το ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου, αρκεί φυσικά να αποπληρώσει το σύνολο αυτών που πρέπει έως τα τέλη του μήνα.

Αυτό είναι άσκηση τεχνικής διαχείρισης. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να ζητήσει στο ΔΝΤ να γίνει αυτό και το ΔΝΤ πιθανόν να το δεχόταν, αναφέρει ο αξιωματούχος

Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο τέχνασμα, μόνο αν υπήρχε αξιόπιστη προοπτική συμφωνίας που θα ικανοποιούσε τις αγορές και τους πολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση, μια απλήρωτη δόση θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στην αγορά και χρεοκοπία στην Ελλάδα.