«Εμένα δεν με πείσατε». Με αυτή τη φράση επέλεξε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διατυπώσει την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα της συνεδρίασης:

Για τον Διονύση Τσακνή διατύπωσαν θετική γνώμη 9 βουλευτές, αρνητική 4 και παρών 2
Για τον Λάμπη Ταγματάρχη διατύπωσαν θετική γνώμη 7 βουλευτές, αρνητική 5 και παρών 3.

Αφού τόνισε ότι ο Λάμπης Ταγματάρχης δεν την έπεισε με τις απαντήσεις του, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε «παρών» σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τον Διονύση Τσακνή, διατύπωσε θετική γνώμη για το πρόσωπό του, «με χαρά και τιμή», όπως είπε, καθώς σημείωσε ότι δεν διατηρεί την παραμικρή επιφύλαξη ότι «θα καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να είναι επιτυχημένο το νέο κεφάλαιο της ΕΡΤ».

Η πρόεδρος της Βουλής τόνισε απευθυνόμενη στον κ. Ταγματάρχη ότι του αναλογούσαν περισσότερα από όσα έπραξε για το «μαύρο» της ΕΡΤ, σημείωσε ότι είχε ενημερώσει για τη διαφωνία της για την επιλογή του τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, ενώ κατέληξε ότι ελπίζει να τη διαψεύσει ο κ. Ταγματάρχης.

«Όχι» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, στα πρόσωπα του κ. Ταγματάρχη και της κυρίας Παπακωνσταντίνου.

«Ναι» στον Διονύση Τσακνή είπαν 9 βουλευτές (8 του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Νικολόπουλος εκ μέρους των ΑΝΕΛ), όπως και στον Μιχάλη Γρηγορίου και τον Νίκο Τρανό. Επίσης 8 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου.

Αρνητική γνώμη εξέφρασαν για όλα τα πρόσωπα ο Γιάννης Τραγάκης και ο Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ), ενώ δεν καταγράφηκαν οι θέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Όλγας Κεφαλογιάννη, οι οποίοι δεν παρίστατο στην τελική φάση της γνωμοδότησης και παρά το γεγονός ότι ο κ. Τραγάκης είχε δηλώσει νωρίτερα για το κόμμα του «ψηφίζουμε αρνητικά».

Αρνητική ήταν η θέση και του Μιχάλη Αρβανίτη (ΧΑ) και Γιάννη Δριβελέγκα (ΠΑΣΟΚ). «Παρών» δήλωσαν ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και ο Ιωάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ.

Η συνεδρίαση

Από το μεσημέρι της Δευτέρας είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την διατύπωση γνώμης για την τοποθέτηση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και τριών μελών του ΔΣ της ΕΡΤ.

Αρνητική ήταν η ψήφος της βουλευτού Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διεθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, καθώς και για τον διορισμό της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο ΔΣ (μέλος).

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, όταν ρωτήθηκε για τις αρνητικές τοποθετήσεις βουλευτών: «Εδώ ο κόσμος χάνεται...» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε.

Προηγήθηκε εξονυχιστική εξέταση των υποψηφίων με ερωτήσεις όπως «πώς συμβάλατε στην αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ μετά το "μαύρο";».

Τη δυσφορία του για τις «βασανιστικές διαδικασίες» που ακολουθούνται στις συνεδριάσεις της Βουλής διατύπωσε ο α’ αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλέξης Μητρόπουλος με αφορμή την πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους προτεινόμενους για την διοίκηση της ΕΡΤ.

Ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης του Δ. Τσακνή και του Λ. Ταγματάρχη στο τιμόνι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τους ευχήθηκε «καλό έργο», επισημαίνοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η βασανιστική διαδικασία στην οποία επιβλήθηκαν.

«Δεχτήκατε και αναξιοπρεπείς ερωτήσεις που δεν έπρεπε να απαντήσετε», τους είπε, διατυπώνοντας αιχμές για την στάση συναδέλφων του βουλευτών. Μάλιστα υπογράμμισε ότι «εδώ δεν είμαστε ανακριτική επιτροπή», προκαλώντας την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία σχολίασε ότι «δεν θα απαγορεύσουμε σε κανέναν να υποβάλει ερωτήσεις» και «αυτό δεν μας μετατρέπει σε ανακριτική επιτροπή ούτε πρωτοβάθμια ούτε δευτεροβάθμια». Και παρακάλεσε «να μην κάνουμε κριτική γα το πώς ασκούν οι συνάδερφοι τα καθήκοντά τους».

Όπως είπε οι βουλευτές «έχουν την ευθύνη να ασκούν το καθήκον τους όπως τους επιτρέπει η συνείδησή τους» και τόνισε ότι δεν διαπίστωσε καμία αντικοινοβουλευτική άσκηση καθηκόντων.

Ο κ. Μητρόπουλος επανήλθε και είπε ότι μιλώντας νομικά «όπου υπάρχει βασανιστική διαγωνιστική διαδικασία και εισήγηση της κυβέρνηση η δική μας γνώμη δεν αναφέρεται στο να απορρίψουμε ή όχι τους προτεινόμενους, αλλά στις εξαγγελίες τους για το τι θα κάνουν». Και πρόσθεσε: «Αλλά να τους βασανίζουμε ανθρώπους με αξιοπρέπεια και ιστορία δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα». «Ακούσαμε αιτιάσεις συναδέλφων, η κυβέρνηση επέμεινε γιατί πρέπει να μπει η διαδικασία μπροστά. Αυτούς εμπιστεύεται και σε τρεις μήνες θα τους ξανακρίνουμε», είπε, διευκρινίζοντας προς την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι όσα είπε «δεν είναι μομφή για την προεδρία σας», αλλά όπως σημείωσε «δεν ξέρω πόσο θα είμαι αντιπρόεδρος της Βουλής αλλά θέλω πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες».

Η Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι «η άριστη συνεργασία μας είναι αδιαμφισβήτητη» και ότι «όσο εγώ θα είμαι πρόεδρος θα τηρούνται οι διαδικασίες». Και τον παρακάλεσε «να μην επαναλάβετε τα περί βασανισμού» των προτεινομένων για τους οποίους μάλιστα είπε ότι μπορεί να είναι αρκετές ώρες στην επιτροπή, ωστόσο «φροντίσαμε να έχουν και τον καφέ τους»!..

Παππάς: «Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε»

Με την κατηγορηματική δήλωση «τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα για την ΕΡΤ με μία καθαρή διαδικασία», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του Διονύση Τσακνή ως πρόεδρου της ΕΡΤ, του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου και ως μελών του ΔΣ του Μιχάλη Γρηγορίου, της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και του Νίκου Τρανού.

Απαντώντας ο κ. Παππάς στην κριτική που δέχθηκε «γιατί δεν επέλεξε πρόσωπα με το κριτήριο της εγγύτητας στις ιδεολογικές του θέσεις ή την κομματική τους ένταξη», ανέφερε πως αν γίνονταν επιλογές με αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση θα ήταν «ανοικτή» και «ευάλωτη» σε τέτοιες κριτικές.

«Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε. Τι είχε ψηφίσει στο παρελθόν ή τι θα ψηφίσει στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικώς με τις αιτιάσεις συνδικαλιστών περί αποκλεισμού των εργαζόμενων από το ΔΣ, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι γίνεται ακριβώς το αντίθετο, αφού, όπως υπογράμμισε, μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας, το ΔΣ θα συμπληρωθεί με δύο από αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία. «Καλό θα ήταν να αποφεύγουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ακόμη, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για κριτικές εκατέρωθεν «αλληλοεξουδετερούμενες», επισημαίνοντας πως όλοι καλούνται να τοποθετηθούν και επανέλαβε πως «δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο αυτό να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκυρη ενημέρωση».

«Η ΕΡΤ μπορεί να είναι το βήμα σε μία αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση και η οποία καθυπόταξε την πολιτική και εγκαθίδρυσε συμφέροντα που έκαμψαν την πολιτική βούληση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Αφού ο κ. Παππάς είπε πως ο ορισμός της διοίκησης της ΕΡΤ σε συνάρτηση με την χάρτα αρχών αποτελεί εχέγγυο, γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι κατατέθηκαν για την πλήρωση των θέσεων της νέας διοίκησης 153 αιτήσεις, από ανθρώπους που στην πλειονότητά τους δεν είχαν διοικητική εμπειρία.

Προκρίθηκαν 13 υποψήφιοι και καταλήξαμε σε αυτούς τους πέντε, ενημέρωσε και προσέθεσε πως υπήρχαν και άλλα βιογραφικά ενδιαφερόμενων, στους οποίους ζητήθηκε «να έχουν τα μάτια ους και τα αυτιά τους ανοιχτά εφόσον τους ζητηθεί, μετά τον ορισμό, να συμβάλουν στην νέα ΕΡΤ».

Εξαίροντας τα προσόντα των προτεινόμενων στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως ο Διονύσης Τσακνής είναι το πρόσωπο-εγγύηση συμφιλίωσης μεταξύ των εργαζόμενων της ΝΕΡΙΤ και της ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι ο εκείνος που στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ κατάφερε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Ραδιοφωνία και η Τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, κι αυτό που προέχει είναι η υποχρέωση της Βουλής να εγγυάται τη ρύθμιση αυτή.

«Γνωρίζουμε ότι επειδή τα δημόσια αγαθά δέχονται επίθεση, κάποιοι εκτός Βουλής ενοχλούνται από αυτή τη διάταξη» είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε πως οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο υπεράσπισης της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία την Κυριακή διαφώνησε ανοιχτά με την επιλογή Ταγματάρχη, απάντησε στον υπουργό ότι στο πλαίσιο της αγωνίας «να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης, κινούμαστε σε όλες μας τις τοποθετήσεις ακριβώς από αυτή την αγωνία».

Τι είπαν Τσακνής - Ταγματάρχης

«Εδώ είμαστε για να μας κρίνετε και να μας αντικαταστήσετε αν δεν κάνουμε αυτά που λέμε», είπε ο προτεινόμενος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής κατά την τοποθέτησή του χαρακτήρισε «τιμητική» για τον ίδιο την πρόταση και εξήγησε ότι αποδέχτηκε την πρόταση «ως μια ουτοπική πρόκληση που βαρύνεται από το παγκοσμίως πρωτοφανές πραξικόπημα του Ιουνίου του 2013».

Ο κ. Τσακνής είπε ότι «το νέο ΔΣ πρέπει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα» και μεταξύ άλλων προανήγγειλε ότι «κανένας διπλοθεσίτης δεν θα υπάρξει στην ΕΡΤ τη στιγμή που υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι» καθώς και «κανένα μπιλιέτο υπουργού θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσει στο γραφείο μου αλλά και να φτάσει θα έχω ένα μεγάλο καλάθι των αχρήστων» δεσμευόμενος για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ και σημειώνοντας «δεν θα είμαι ένας πρόεδρος που θα φροντίζω να περνάει η γραμμή της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από