Ένα 9χρονο κορίτσι εξαφανίζεται από το σπίτι της. Η μητέρα της καλεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και αναφέρει ότι η κόρη της έφυγε το πρωί κι από εκείνη την ώρα δεν έχει επιστρέψει. Η μητέρα αποκαλύπτει ότι το περασμένο βράδυ ο πατέρας μάλωσε την ανήλικη για κάποια συμπεριφορά της χωρίς, ωστόσο, να δοθεί έκταση στο ζήτημα. Το κορίτσι πήρε 20 ευρώ και έφυγε από το σπίτι χωρίς το κινητό ή άλλα ρούχα ενώ πήρε μαζί της τη φωτογραφία του αγαπημένου της παππού, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.

Το κορίτσι, μετά την κινητοποίηση των αρχών, εντοπίστηκε σε πολυκατάστημα παιχνιδιών. Η περίπτωση εξαφάνισής της, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική. Το πρώτο τετράμηνο του 2015 η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε 126 εξαφανίσεις ανηλίκων, εκ των οποίων οι 91 είχαν αίσιο τέλος. Το 2014 διαχειρίστηκαν 369 εξαφανίσεις ενώ βρέθηκαν τα 325 παιδιά.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα παιδιά σήμερα και το «Χαμόγελο του Παιδιού» για μια ακόμη χρονιά πραγματοποίησε εκδήλωση, με στόχο αφενός να στείλει ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς εκείνους που τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί και αφετέρου την περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Κώστα Γιαννόπουλο, το εξειδικευμένο προσωπικό της «116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά» χειρίστηκε 118 περιπτώσεις και βρέθηκαν τα 104 παιδιά, ποσοστό 90%. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, οι περισσότερες εξαφανίσεις αφορούν σε φυγές εφήβων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένειά τους ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγραφές για εξαφανίσεις παιδιών από τρίτα πρόσωπα για σεξουαλική εκμετάλλευση, λύτρα ή εμπόριο οργάνων.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, βάσει διεθνών στατιστικών, εξαφανίζονται 250.000 παιδιά, δηλαδή 1 παιδί κάθε 2 λεπτά. Μόνο το 2 – 5% των εξαφανίσεων που καταγγέλλονται αφορούν σε απαγωγές, το 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στις «Γραμμές 116000» αφορούν σε φυγές εφήβων, το 2 – 5% των καταγγελιών αφορά σε ασυνόδευτους ανήλικους και το 36% σε γονικές αρπαγές, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Missing Children Europe για το 2013. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, δηλαδή 383 περιστατικά την ημέρα. Στο Βέλγιο η ΜΚΟ «Child Focus» καθημερινά λαμβάνει τέσσερις νέες δηλώσεις εξαφάνισης.