Οι ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν την Πέμπτη με αντιπροσώπους έξι γειτονικών χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στη Ρίγα, απορρίπτοντας τη ρωσική προσπάθεια εκφοβισμού τους κατά τους 18 μήνες από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

«Η ΕΕ κρατά σταθερή πορεία παρά την προσπάθεια εκφοβισμού, την επιθετικότητα, ακόμα και τον πόλεμο, της τελευταίας χρονιάς», είπε ο επικεφαλής της Συνάντησης Κορυφής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ απέρριψε τους φόβους της Μόσχας ότι η ΕΕ προσπαθούσε να προσελκύσει προς το μέρος της τους παλιούς της «επιτελείς», και την κατηγόρησε αντιθέτως ότι επιχειρεί να τους εκφοβίσει επειδή δεν έχει τίποτα ελκυστικό να τους προσφέρει για να συνεργαστούν μαζί της.

Ομως η επιφυλακτικότητα που κράτησαν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις για να αποφύγουν να προκαλέσουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν περιόρισε τη φιλοδοξία των Βρυξελλών, ενώ ακόμα και οι πιο φιλικά διακείμενοι προς τη Δύση αντιπρόσωποι των έξι χωρών της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» δεν μπορούσαν να κρύψουν εντελώς την απογοήτευσή τους για την έλλειψη πιο συγκεκριμένων προτάσεων για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ.

Οι ειδικοί εργάζονται πάνω σε ένα κοινό ανακοινωθέν με το οποίο εύχονται να συμφωνήσουν σήμερα Παρασκευή και οι 34 αντιπροσωπείες.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο επιχειρεί να συμβιβάσει τις σχέσεις της ΕΕ με γείτονες που συμπεριλαμβάνουν την Ουκρανία και τη Γεωργία, που έχουν πολεμήσει ενάντια στη Ρωσία, και την Αρμενία και τη Λευκορωσία, χώρες φιλικά διακείμενες προς τον Πούτιν.