Οι κάτοικοι των Αντικυθήρων είδαν την Πέμπτη, για πρώτη φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκέπτεται το νησί τους. Ο Προκόπης Παυλόπουλος περιηγήθηκε στο νησί, συνομίλησε με τους λιγοστούς κατοίκους του, 25 περίπου το χειμώνα, και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα του πασίγνωστου Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την εκκλησία του πολιούχου του νησιού, τον Αγιο Μύρωνα, όπου τον υποδέχθηκε συγκινημένος ο ηλικιωμένος ιερέας του Αγ.Μύρωνα, πατέρας Αντώνιος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας μαζί του τού είπε ότι «εσείς εδώ φυλάτε Θερμοπύλες», και τον συνεχάρη για το σθένος του και την ψυχική του δύναμη.

Ο Πρόεδρος μετέβη στη συνέχεια στη Κύθηρα, όπου τον ανέμενε ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ο καθηγητής της καρδιάς μου» όπως είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στους συνεργάτες του, μια και ο Γεώργιος Κασιμάτης υπήρξε δάσκαλος του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος σε δήλωσή του μετά από την παρουσίαση με προβολή βίντεο, των Εναλίων Ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων μέσα από τα αντικείμενα που έχουν έρθει στην επιφάνεια, μέσα από τα αντικείμενα που παραμένουν στο Ναυάγιο, κυρίως όμως μέσα από τον απαράμιλλης τεχνολογικής τελειότητας για την εποχή του και όχι μόνο, μηχανισμό, αποδεικνύουν τούτο: Το σκάφος του ελληνικού πνεύματος, ταξιδεύει ανά τους αιώνες αβύθιστο στον ωκεανό του παγκόσμιου πολιτισμού».