Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια η διεθνής κοινότητα θα διαθέσει 2,5 τρισ. δολάρια για αναπτυξιακά προγράμματα. Τον Σεπτέμβριο, 193 κυβερνήσεις θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη για να θέσουν μια σειρά στόχων όπου θα κατευθυνθούν οι πόροι αυτοί. Είναι σημαντικό να κάνουμε τις σωστές επιλογές.
Η ομάδα σκέψης που έχω ιδρύσει, η Copenhagen Consensus, ζήτησε από 82 κορυφαίους οικονομολόγους, 44 ειδικούς τομέων και οργανώσεις του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις να εκτιμήσουν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιο σημαντικές αυτές επιλογές.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η μείωση κατά 40% του παιδικού υποσιτισμού, η μείωση στο μισό της ελονοσίας, η μείωση κατά 90% των θανάτων από φυματίωση, η υιοθέτηση περιτομών κατά του HIV, η μείωση κατά 1/3 των θανάτων από χρόνιες ασθένειες, η μείωση της θνησιμότητας νεογέννητων κατά 70%, η αύξηση των εμβολιασμών και η εξάλειψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών.Για την προστασία του πλανήτη προτείνονται μεταξύ άλλων η μείωση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και η μείωση στο μισό της καταστροφής των κοραλλιοτόπων. Με στόχο την περισσότερη ευημερία προτείνονται η μείωση των περιορισμών στο εμπόριο, η ενίσχυση της ισοτιμίας των δύο φύλων στις επιχειρήσεις και την πολιτική, η αύξηση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων κατά 40%, η αύξηση της μόρφωσης των κοριτσιών κατά 2 χρόνια, η θέσπιση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους στην υποσαχάρια Αφρική και η αύξηση της προσχολικής εκπαίδευσης στην ίδια περιοχή.
Η επιλογή ορισμένων έξυπνων στόχων για ανάπτυξη δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου. Αλλά οι στόχοι του Copenhagen Consensus μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να θέσουν προτεραιότητες, ιδιαίτερα όσον αφορά το όφελος που μπορούν να προσφέρουν αναλογικά με το ποσό που είναι διατεθειμένες να διαθέσουν. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να σταματήσουν να υπόσχονται σε όλους ότι θα κάνουν τα πάντα και να επικεντρωθούν στο να πραγματοποιήσουν τους πιο εφικτούς στόχους.
Ο Μπιορν Λόμποργκ είναι καθηγητής στην Business School της Κοπεγχάγης. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Copenhagen Consensus Center που μελετά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από