Το ενδιαφέρον της Κίνας για τη Λατινική Αμερική δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο στο πετρέλαιο και στα γεωργικά προϊόντα. Καθώς ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ (στη φωτογραφία κάτω με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ) ξεκίνησε για πρώτη φορά περιοδεία στη Βραζιλία, στην Κολομβία, στο Περού και στη Χιλή, η Κίνα κλείνει συμφωνίες για να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή η οποία παράγει από πετρέλαιο μέχρι σόγια και χαλκό.

Ψηλά στη λίστα επενδύσεων και αγορών του Πεκίνου είναι οι υποδομές, η ενέργεια και η τραπεζική –κλάδοι που μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της ανάπτυξης μιας οικονομίας. Ηδη από την επίσκεψη του Λι στη Βραζιλία η Κίνα ανακοίνωσε ντιλ 50 δισ. δολαρίων για χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται συμφωνία της κινεζικής BYD Co για την κατασκευή εργοστασίου για ηλιακά πάνελ και η εξαγορά της βραζιλιανικής τράπεζας Banco BBM από τράπεζα της Κίνας.

Τους τελευταίους 12 μήνες κινεζικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει 37 συμφωνίες και επενδύσεις στη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για αύξηση 37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

© Bloomberg News