Ανάσα στο δημόσιο σύστημα υγείας δίνει η πρόσληψη 706 μόνιμων νοσηλευτών.

Η κατανομή έγινε με βάση την ιεράρχηση των πλέον επειγουσών αναγκών, βάσει των στοιχείων που απέστειλαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, δεδομένου ότι στα χρόνια της κρίσης ο κανόνας είναι –κυρίως κατά τις νυχτερινές βάρδιες –να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για 40 και πλέον ασθενείς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, «οι προκηρύξεις αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό μετά από έξι χρόνια. Στο επόμενο διάστημα θα κατανεμηθούν και οι υπόλοιπες θέσεις που έχουν προβλεφθεί για το 2015».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου «έκτακτής ανάγκης» για την ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί για τουλάχιστον 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στο μεταξύ, εκτός των νοσηλευτών δόθηκε το «πράσινο φως» και κατανεμήθηκαν 200 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων με προτεραιότητα στις παραϊατρικές ειδικότητες.
‘Ωστόσο, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι με οχτώ μήνες. Συνεπώς το προσωπικό (νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό) θα καταφτάσει στα νοσηλευτικά ιδρύματα -στην καλύτερη περίπτωση –τον Νοέμβριο.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Ξανθός αναγνωρίζοντας τα «τεράστια κενά στο ΕΣΥ» επισημαίνει ότι εκτός από τη συνδρομή των επικουρικών γιατρών, προχωράει και η ολοκλήρωση των διορισμών μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ από κρίσεις προηγούμενων ετών που εκκρεμούσαν και είχαν παγώσει.

Και δεσμεύεται ότι άμεσα θα προκηρυχθούν και οι πρώτες θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, για να ενισχύσουν τις άγονες, νησιωτιές και απομακρυσμένες περιοχές.