Σε μια «γρήγορη και βρώμικη» («quick and dirty») συμφωνία, το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, λέει «όχι».

Αυτή την εντολή έχουν λάβει από τους ανωτέρους τους και όπως ήρθε να επιβεβαιώσει το «αυστηρά εμπιστευτικό» ενημερωτικό έγγραφο, το οποίο συζητήθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ υπό τον γνωστό μας Πολ Τόμσεν και στη συνέχεια διέρρευσε από τον Πολ Μέισον του Channel 4, το Ταμείο συνεχίζει να τα θέλει όλα για να δώσει κάτι. Ισως με λίγο νερό στο κρασί των απαιτήσεων, αλλά σίγουρα χωρίς «κωλοτούμπα».

ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Η πλευρά ΔΝΤ μένει σταθερή στη θέση ότι καμία εκταμίευση δόσης δεν θα γίνει από την πλευρά του αν δεν προηγηθεί μια πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (full staff level agreement) στη βάση μιας πλήρους αξιολόγησης (comprehensive review).

Στα επιμέρους σημεία υπάρχει διαλλακτικότητα. Για παράδειγμα, και το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος πρέπει να αλλάξει. Ιδίως όταν το ίδιο το Ταμείο οποίο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αν δεν ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής εξισορρόπησης τότε φέτος θα επιτευχθεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ. Και μένει ένα εξάμηνο για να ανατραπεί η κατάσταση.

Το Ταμείο είναι διατεθειμένο να χαμηλώσει τον πήχη σε σχέση με το απολύτως εξωπραγματικό με τα σημερινά δεδομένα 3% του ΑΕΠ για φέτος, αυτό είναι σαφές, αλλά τα στελέχη του δηλώνουν αδυναμία να προσδιορίσουν τον νέο στόχο. «Σε αυτό το στάδιο ο προσδιορισμός ενός νέου στόχου είναι εξαιρετικά δύσκολος, εξαιτίας της έλλειψης σημαντικών πληροφοριών».

Σε κάποια επιμέρους πεδία υπάρχει προσέγγιση. Μεταξύ αυτών οι αλλαγές στον ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα κόκκινα δάνεια. Πέραν τούτων, όμως, ουδέν. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις ξεκινούν από το ίδιο το ζήτημα κάλυψης του όποιου νέου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα συναποφασιστεί.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. «Στο δημοσιονομικό πεδίο το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι ενώ οι ελληνικές Αρχές θεωρούν πως οι πιθανοί νέοι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη λήψη ουσιαστικών πρόσθετων μέτρων, οι εμπειρογνώμονες είναι προσηλωμένοι στην άποψη ότι χρειάζονται διαρθρωτικές δημοσιονομικού αποτελέσματος μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημόσια διοίκηση το ΔΝΤ απλώς καταγράφει την πρόθεση της κυβέρνησης να ξηλώσει ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου και τα στελέχη δηλώνουν άγνοια σχετικά με τα μέτρα τα οποία διαβεβαιώνει μεν, δεν προσδιορίζει δε, ότι θα λάβει η ελληνική πλευρά σε υποκατάσταση των παρεμβάσεων που έχει ήδη υλοποιήσει ή προτίθεται να υλοποιήσει.

Εν τέλει το ΔΝΤ, ανησυχώντας για την επιδείνωση των δημοσιονομικών και των προοπτικών του δημόσιου χρέους, εκτιμά ότι «είμαστε ακόμη μακριά από μια συμφωνία».

Στο μεταξύ ο χρόνος τρέχει και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Η ρευστότητα για το ελληνικό Δημόσιο είναι σε απολύτως οριακό σημείο και το ΔΝΤ θεωρεί πρακτικά αδύνατον να «βγει» το καλοκαίρι χωρίς κάποιας μορφής χρηματοδότηση. Οχι από την πλευρά του, χωρίς πλήρη και καθαρή συμφωνία.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 11 δισ. ΕΥΡΩ. Το καυτό τρίμηνο του καλοκαιριού η Ελλάδα χρειάζεται 11 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών, και σύμφωνα με το ΔΝΤ «δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει το συνολικό ποσό, εκτός αν υπάρξει συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους».

Οσο για την προοπτική ενός νέου προγράμματος; Το Ταμείο θεωρεί ότι ήδη επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία σε όρους πολιτικής, αλλά υπό τους περιορισμούς των αριθμών: χρηματοδότηση και βιωσιμότητα. Και, κατά την άποψή του, τόσο στο θέμα της χρηματοδότησης όσο και στο θέμα της βιωσιμότητας συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και τις νεότερες πληροφορίες από την πλευρά του ΔΝΤ, μια άμεση συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαντάζει τουλάχιστον δύσκολη.