Κάλεσμα προς όλους τους δημοκρατικούς λαούς, σε ένδειξη σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης, να μην υποβαθμίζουν και να μην λησμονούν αυτό το «στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου στις 19 Μαΐου.

«Κάθε χρόνο, την 19η Μαΐου -αλλά και κάθε μέρα, όπως είναι εθνικό και ανθρώπινο χρέος μας- τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποία η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε και θεσμικώς με το νόμο 2193/1994» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς λαούς (...) να μην παύουμε ν΄απαιτούμε από τους θύτες το στοιχειώδες: Τουλάχιστον μια ειλικρινή, αναδρομική συγγνώμη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «η διαρκής και αδιάλειπτη εκπλήρωση και αυτού του χρέους μνήμης έναντι των μαρτυρικών θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν συνιστά, κατ'ουδένα τρόπο, στάση εκδίκησης».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος τονίζει ότι «Τηρώντας λοιπόν, χωρίς κανένα συμβιβασμό, την στάση αυτή διατρανώνουμε επιπλέον, με την πρέπουσα ιστορικώς έμφαση, την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε, ούτε καν ν' ανεχθούμε, την επανάληψη γενοκτονιών κι αντίστοιχων εγκλημάτων που θίγουν τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου, μ' όποια μορφή κι "επινοητικότητα" και μ' όποιο υποδόριο "πρόσχημα" θα μπορούσαν να εκδηλωθούν οποτεδήποτε στο μέλλον».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από