Τη διαβεβαίωση ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία θα καταργηθεί, και μάλιστα με την κατάθεση τροπολογίας μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης

Η αναφορά του υπουργού στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, έγινε στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη για την ενίσχυση των μηχανισμών καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις, και είπε ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155.000 άνθρωποι. Έχουν ρυθμίσει ειδικότερα, οφειλές συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, νωρίτερα την ίδια μέρα, τόσο ο γγ του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, έκαναν λόγο για αναστολή και όχι για κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία για τις επικουρικές συντάξεις.

Αναφέρθηκαν δε σε αναστολή ισχύος της ρήτρας ως μίας εναλλακτικής οδού που θα διευκόλυνε την κυβέρνηση να βρει κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς και οι νόμοι για τις κύριες συντάξεις αφορούν σε αναστολή επ’ αόριστον και όχι σε κατάργηση», είπε ο Γ. Ρωμανιάς. Ο Αλ. Μητρόπουλος από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως η διατύπωση του νόμου που θέλει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις συντάξεις, αναφέρεται σε αναστολή, χωρίς να αναφέρει πουθενά τη λέξη κατάργηση.