Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στελέχη της διοίκησης της Societe Generale γνώριζαν για τις δραστηριότητες του πρώην χρηματιστή της Ζερόμ Κερβιέλ, ο οποίος κατηγορείται για μια απάτη ρεκόρ που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 4,9 δισ. ευρώ από τη γαλλική τράπεζα στις αρχές του 2008, δήλωσε σε δικαστή αξιωματούχος της αστυνομίας που είχε επιφορτιστεί με την σχετική έρευνα.

Η πρώην αρχηγός της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος Ναταλί Λε Ρόι, η οποία κατέθεσε τον Απρίλιο στο πλαίσιο μιας έρευνας για απάτη, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων που ξεκίνησε το 2014, επικαλέστηκε την μαρτυρία ενός πρώην εργαζόμενου της Societe Generale, μετέδωσε χθες ο ιστότοπος Mediapart.

Ο υπάλληλος αυτός, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα «επιχειρησιακοί κίνδυνοι» της τράπεζας, διαβεβαίωσε την υπεύθυνη της αστυνομίας ότι «η δραστηριότητα του Ζερόμ Κερβιέλ ήταν γνωστή» και επισήμανε ότι είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2007 πολλά διοικητικά στελέχη μέσω ενός μηνύματος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «με μια νεκροκεφαλή για να προσελκύσει την προσοχή τους».

Παρά τις πολλές προσπάθειες, μεταξύ των οποίων και μια δικαστική εντολή, που έμειναν άκαρπες, η κα Ρόι δεν κατόρθωσε να περιέλθει στην κατοχή της αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευκρινίζεται στον Mediapart.

«Από τις διάφορες ακροάσεις και τα διάφορα έγγραφα που μπόρεσα να εξασφαλίσω, είχα την αίσθηση, και στην συνέχεια την βεβαιότητα, ότι οι ανώτεροι του Ζερόμ Κερβιέλ δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις θέσεις που είχε λάβει ο τελευταίος», κατέθεσε στον δικαστή, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Η Societe Generale αντέδρασε κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε, λέγοντας ότι «εκπλήσσεται» από τις πληροφορίες αυτές. Επίσης γνωστοποίησε ότι η γαλλική δικαιοσύνη έχει επανειλημμένως «αναγνωρίσει την αποκλειστική ποινική ενοχή» του Κερβιέλ στην υπόθεση αυτή.

Ο Κερβιέλ στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε ετών, τα δύο εκ των οποίων με αναστολή, τον Μάρτιο του 2014, είχε αφεθεί ελεύθερος τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους έπειτα από την κράτησή του για 112 ημέρες και έκτοτε εκτίει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιόλι.