Στο γεγονός ότι τα ενέχυρα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να παραμείνουν ζωντανές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να αναγκάσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει δράση μετά από μήνες οριακής διαπραγμάτευσης (brinkmanship) με τους δανειστές της χώρας.

«Ενώ οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εάν θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει το κούρεμα στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας», σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει πως μία τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή των καταθέσεων και να ωθήσει τον Τσίπρα σε μία συμφωνία.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει το ελληνικό θέμα στη Συνοδό Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα στις 21 Μαΐου.

Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες εργάζονται με την Τράπεζα της Ελλάδας επί σχεδίων για αύξηση των ενεχύρων δίδοντας ως εγγύηση πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία.

Ακόμα, είναι ασαφές πάντως αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εγγυήσεων, θα γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ, εφόσον το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις παραμείνει.

Τέλος, το Bloomberg σημειώνει πως η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε πλήρη σύνθεση είναι στις 3 Ιουνίου, δύο μέρες πριν από την καταβολή της δόσης των 330 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.