Το υπουργείο Οικονομικών της Ρουμανίας εγκατέλειψε το σχέδιο που σκόπευε να εφαρμόσει για τη φορολόγηση των... πουρμπουάρ, ενός αμφιλεγόμενου μέτρου που είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αποφασίσαμε να καταργήσουμε αυτό το μέτρο μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε με εκπροσώπους του ξενοδοχειακού τομέα και της εστίασης», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Έουτζεν Τεοντοροβίτσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Θα αποφύγουμε έτσι δυσάρεστες καταστάσεις, αφού η νομοθεσία δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις», διευκρίνισε.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση υιοθέτησε μια απόφαση με την οποία υποχρεώνονταν όλοι οι σερβιτόροι, οι οδηγοί ταξί και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών να δίνουν αποδείξεις στους πελάτες για κάθε φιλοδώρημα που τους αφήνουν.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε φαιδρές καταστάσεις καθώς πολλοί Ρουμάνοι αναρτούσαν στο διαδίκτυο αποδείξεις για πουρμπουάρ ύψους 1 λεπτού του ευρω.

Οι αναλυτές επισήμαιναν εξάλλου ότι ο νόμος θα μπορούσε να κηρυχθεί αντισυνταγματικός καθώς έδινε την άδεια στους εφοριακούς να κάνουν επιτόπιους ελέγχους για να επαληθεύουν ότι οι σερβιτόροι, για παράδειγμα, είχαν δηλώσει το σύνολο των φιλοδωρημάτων που έλαβαν.

Επιπλέον, οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το κράτος θα δαπανούσε μεγαλύτερο ποσό για να εφαρμόσει το μέτρο από τα κέρδη που θα του απέφερε τελικά.

Η απόφαση για τη φορολόγηση των πουρμπουάρ ελήφθη στο πλαίσιο του νέου φορολογικού πλαισίου στο οποίο εντασσόταν και η μείωση του ΦΠΑ.

Το σχέδιο αυτό πάντως έχει επικριθεί τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επισήμαναν τον κίνδυνο εκτροχιασμού του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από