Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, σχετικά με τα σχέδια αποτροπής της διάχυσης μια ενδεχόμενης ελληνικής κρίσης, παρέσχε το Ταμείο αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σε σχετική δήλωση αναφέρονται τα εξής:

«Σημερινά δημοσιεύματα που μετέφεραν δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σαν να λέει ότι το ΔΝΤ εργάζεται για «ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα» είναι λανθασμένα. Κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ Ράις απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης ως εξής: «βασική μας υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι και ό,τι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ως στόχο, και υποστηρίζουμε τον στόχο αυτόν και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή. Είπα επίσης μερικές εβδομάδες πριν ότι είναι δουλειά μας να εξετάζουμε διάφορα σενάρια, σε διαφορετικές χώρες. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε για όλες τις χώρες»».

«Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις είχε ουσιαστικά επιβεβαιώσει την ύπαρξη «σχεδίου Β» για τον περιορισμό της διάχυσης από μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες του περιεχομένου του επικαλούμενος «προφανείς λόγους».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν δέχεται την κριτική ότι το ΔΝΤ είναι αδιάλλακτο. «Είμαστε ευέλικτοι. Κοιτάμε όλες τις επιλογές. Αλλά θέλουμε να φθάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί» είπε.

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί Grexit είπε πως το βασικό σενάριο του Ταμείου δεν περιλαμβάνει μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη κάτι που και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιεργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ότι το Ταμείο και γειτονικές χώρες της Ελλάδας εξετάζουν σχέδια περιορισμού της διάχυσης μια ελληνικής κρίσης, είπε πως αυτά τα σχέδια αφορούν στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

«Πάντα καταρτίζουμε διάφορα σενάρια, αυτό είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας» είπε και εξήγησε πως οι θυγατρικές τράπεζες των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια θα έχουν πρόσθετες ανάγκες ρευστότητας, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και για αυτόν τον λόγο οι μηχανισμοί εποπτείας των τραπεζών σε αυτές τις χώρες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε ευθέως για την ύπαρξη σχεδίου περιορισμού της κρίσης (contingency plan) για την ίδια την Ελλάδα και για το τι περιλαμβάνει αυτό απάντησε: «Δεν αποκαλύπτουμε τις λεπτομέρειες για προφανείς λόγους».

Για τη ρευστότητα στην Ελλάδα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα υφιστάμενα επίπεδα ρευστότητας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα αποπλήρωσε το Ταμείο με ανορθόδοξο τρόπο, ο Ράις είπε πως το ΔΝΤ δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση ρευστότητας.

Ερωτηθείς για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS δήλωσε άγνοια. «Ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα. Δεν ξέρω κάτι σχετικό. Είναι καθολικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας για το εάν η Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του ΔΝΤ διεξάγει έρευνα για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως αυτό «δεν αληθεύει» και εκτίμησε πως υπάρχει σύγχυση με την έκθεση αξιολόγησης για την παρουσία του Ταμείου στα προγράμματα της ευρωζώνης.