«Αν ξαναγινόταν η τελευταία φάση στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα πήγαινα για βοήθεια στο Σπανούλη και θα έμενα στη θέση μου».

Ο Αντρέι Κιριλένκο, ο κορυφαίος σταρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν έχει ξεχάσει (και αυτός) το συγκλονιστικό φινάλε στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2012.

Τότε που ο Βασίλης Σπανούλης τράβηξε όλη την άμυνα της ΤΣΣΚΑ πάνω του (και τον Κιριλένκο που πήγε για βοήθεια) και έβγαλε φάτσα-κάρτα με το καλάθι τον Γιώργο Πρίντεζη για να πετύχει ίσως το πιο μεγάλο καλάθι στην ιστορία του Ολυμπιακού με το περίφημο «Πεταχτάρι».

Ένα σουτ που έδωσε το τρόπαιο της Ευρωλίγκας στον Ολυμπιακό και άφησε τους Ρώσους στα κρύα του λουτρού.

Αυτό το ζευγάρι που βρέθηκε αντίπαλο και στο Λονδίνο ένα χρόνο μετά στα ημιτελικά (οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν ξανά), το βράδυ της Παρασκευής θα βρεθεί και στη Μαδρίτη, πάλι σε έναν ημιτελικό φάιναλ φορ και όταν μεταφέρανε στον Βασίλη Σπανούλη την απάντηση του Κιριλένκο για το πώς θα ξαναζούσε αυτή τη φάση, ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν απολαυστικός:

«Ας ξαναγίνει η φάση και αν δεν δώσει βοήθεια θα πάρω εγώ πάνω μου το σουτ» είπε ο Kill Bill που με αυτές τις διαδικασίες ανοιχτών προπονήσεων, τις τελευταίες δέκα μέρες έχει μιλήσει τόσο πολύ που θα έφτιαχνε κανείς έναν ολόκληρο τόμο αν συγκέντρωνε τα λόγια του!

«Καλά ας κερδίζουμε και εγώ θα σας μιλάω όσο θέλετε» είπε ο Σπανούλης στους εκπροσώπους του Τύπου, επισημαίνοντας ότι το βασικό για την ομάδα είναι να μπει και να παίξει το παιχνίδι της, όπως έκανε όλη τη χρονιά.

Στην προπόνηση δεν πήρε μέρος ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος παρουσίασε στομαχικές διαταραχές και η συμμετοχή του κρίνεται αμφίβολη για τον ημιτελικό.

Πριν από έξι χρόνια, σε μια γωνιά ενός άλλου γηπέδου της Μαδρίτης, στο «Βισταλέγκρε» ο Ζόραν Ερτσεγκ με τρίποντο προς το φινάλε είχε σφραγίσει τη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού (3-1 τη Ρεάλ) για το φάιναλ φορ του Βερολίνου. Ήταν η πρώτη πρόκριση σε τέτοια διοργάνωση υπό την απόλυτη πλέον ηγεσία των αδελφών Αγγελόπουλων που είχαν πάρει την ομάδα αποκλειστικά στα χέρια τους.

Τότε πανηγύριζαν αγκαλιασμένοι οι δύο αδελφοί. Την Πέμπτη το βράδυ στο «Παλάθιος Ντε Λος Ντεπόρτες» ο εκ των προέδρων Γιώργος Αγγελόπουλος λίγο μετά την παράδοση του βραβείου του κορυφαίου παίκτη για το μήνα Απρίλιο, που παρέδωσε στον Γιώργο Πρίντεζη,τοποθετήθηκε: «Ο Ολυμπιακός είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη την τελευταία επταετία. Ό,τι κι αν γίνει εδώ, αυτό δεν αλλάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πάμε να το πάρουμε. Ήρθαμε για να κερδίσουμε. Η ΤΣΣΚΑ έχει πενταπλάσιο μπάτζετ από εμάς και θα μιλάμε για άθλο, αν τα καταφέρουμε».

Όσο για το αν υπάρχει μυστικό ο εκ των ηγετών του Ολυμπιακού αποφάνθηκε: «Θα σας το αποκαλύψουμε την Κυριακή το βράδυ».

Ο Μπράιαν Ντάνστον, είχε πάρει νωρίτερα το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού της Ευρωλίγκας, αλλά ο Αμερικανός δέχτηκε άμεσα να το ανταλλάξει:

«Ναι θα το έκανα, αν παίρναμε το μεγάλο τρόπαιο, την Ευρωλίγκα. Για κάτι τέτοιο αξίζει να θυσιάσεις κάτι και εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο από τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ.

Πέρυσι είχαμε παίξει καλά εδώ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά χάσαμε και τα τρία παιχνίδια. Ελπίζω εφέτος να χαμογελάσουμε τουλάχιστον εμείς στο φινάλε.

Οσο για τον Τρεμέλ Ντάρντεν, στη Μαδρίτη νοιωθει σαν στο σπίτι του, αφού είχε παίξει για την Ρεάλ και μάλιστα πέρυσι στο ίδιο γήπεδο του φάιναλ φορ είχε συμβάλλει τα μέγιστα για να αποκλείσει η «Βασίλισσα» τους Πειραιώτες από το Μιλάνο.

«Θέλω να παίξω και τώρα καλά και αυτή τη φορά να βοηθήσω την νέα μου ομάδα, την οποία πέρυσι είχα πικράνει» τόνισε ο αμερικανός γκάρντ.