Σας κάνει εντύπωση το χρώμα τους; Οφείλεται στις κλωστίτσες από άγριο κρόκο που μαζεύει κάθε χειμώνα στις πλαγιές τις Τήνου η Αντωνία Ζάρπα, μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Θαλασσάκι στα Υστέρνια, η οποία λατρεύει τα παντρέματα και τα χρώματα. Εμείς που δεν βρίσκουμε άγριο κρόκο μπορούμε να τα κάνουμε με λίγες κλωστίτσες καλλιεργημένου σαφράν (κρόκος Κοζάνης)

Υλικά

Πολύ φρέσκα αβγά

Μερικές κλωστίτσες κρόκου

Νερό

Εκτέλεση

Βγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν τα βράσουμε ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Για να σιγουρευτούμε ότι είναι φρέσκα τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό. Αν βυθίζονται τότε τα βράζουμε, αν επιπλέουν άσε καλύτερα είναι μπαγιάτικα.

Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει.

Αν τα θέλουμε σφιχτά τα βράζουμε για περίπου 12-13 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, μέτρια 7-8 λεπτά και μελάτα (για βούτες με ψωμί) 5 λεπτά.

Τα βγάζουμε από το καυτό νερό και τα ρίχνουμε για λίγο σε παγωμένο νερό, ώστε να τα ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα.

Διαλύουμε τις κλωστές του κρόκου (σαφράν) σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα αυγά και τα αφήνουμε να τραβήξουν χρώμα. Όταν αποκτήσουν την επιθυμητή απόχρωση τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Μπορούμε να τα κάνουμε «τιγκρέ» αν περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός (για να έχουν σφίξει και να μην χυθεί ο κρόκος), ρίχνουμε τις κλωστές του κρόκου μέσα στην κατσαρόλα και τα χτυπάμε λίγο με την κουτάλα για να ραγίσει το τσόφλι τους σε διάφορα σημεία. Το χρώμα του κρόκου θα εισχωρήσει και θα βάψει λεπτές γραμμές