«Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν θα λυθεί με την απλή αλλαγή αρχηγού», δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, στο επερχόμενο συνέδριο.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «οφείλει να προσδιορίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα, μέσα από το οποίο θα προσδιοριστεί ως η ευρωπαϊκή εκδοχή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα και θα αποφασίσει έτσι τη μετεξέλιξή του, με συμμετοχή και συμβολή στη δημιουργία ενός νέου φορέα, από μηδενική βάση, στον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού».

Πιο αναλυτικά στη συνέντευξή του στους Νότη Παπαδόπουλο, Γιώργο Παπαχρήστο και Βασίλη Χιώτη, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε:

Για το ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο και το μέλλον του

«Το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκλογική του συντριβή, είναι ιδεολογικά αφοπλισμένο, πολιτικά εξαντλημένο και ταυτόχρονα κινείται στα όρια – δημοσκοπικά τουλάχιστον – της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου να μπει σε μια περιπέτεια εσωτερικών, ανταγωνιστικών διαδικασιών, οι οποίες θα το αποτελειώσουν. Εδώ τώρα χρειαζόμαστε σοβαρές πολιτικές συμφωνίες και μια κοινή στάση, γιατί αυτές οι πολιτικές συμφωνίες είναι οι μόνες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια αλλαγή.

» Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής: Θα έχει την ένωση σε εσωτερικές διαδικασίες εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Να πω ένα παράδειγμα: μάλλον δεν έχουν καταλάβει πού έχουμε βρεθεί. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ οφείλει, πρώτον: να κάνει έναν απολογισμό στον κόσμο και στον εαυτό του για την περίοδο μέχρι την μέρα της χρεοκοπίας, από την περίοδο χρεοκοπία και μετά που είτε κυβέρνησε μόνο του είτε συγκυβέρνησε. Τρίτο: οφείλει να προσδιορίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα, μέσα από το οποίο θα προσδιοριστεί και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χώρο ως η ευρωπαϊκή εκδοχή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας και στη συνέχεια, αυτό είναι το κρίσιμο, να αποφασίσει τη μετεξέλιξή του, δηλαδή τη συμμετοχή του και τη συμβολή του στη δημιουργία ενός καινούργιου φορέα από την αρχή, από μηδενική βάση, στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Το Συνέδριο πρέπει να βγάλει μια συλλογική ηγεσία που μεταβατικά θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτή την απόφαση, απευθυνόμενο αξιόπιστα στις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου και να συγκροτήσουν το καινούργιο».

Για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την προεδρία του Κινήματος

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Το θέμα της ηγεσίας δεν μπορεί να λυθεί αν δεν έχουμε μια πολιτική συμφωνία για το τι θέλουμε να κάνει. Το ΠΑΣΟΚ ήταν 45%, είναι 4,5% και τώρα δημοσκοπείται στο 2,5%. Είναι λοιπόν να σκέφτεται ότι με την απλή αλλαγή ενός αρχηγού, θα λύσει το πρόβλημά του; Όχι. Απαιτείται άλλου είδους συμφωνία».