Tην ώρα που έμπαινε στο στόχαστρο, με αφορμή τη συζήτηση της ερώτησης του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου στη Βουλή την Παρασκευή και το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το Σάββατο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναζητούσε τρόπο, σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη, για την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ.

Ηταν ένα Σαββατοκύριακο έντασης, καθώς εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση των 770 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ήδη από την Πέμπτη ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το ενδεχόμενο να μπορεί να αξιοποιηθεί ο λογαριασμός όπου τηρείται το «αποθεματικό» της Ελλάδας στο Ταμείο. Ηταν μια ιδέα που του είχε πριν από καιρό δώσει ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Ρεζά Μογκαντάμ, αν και τον είχε κατευθύνει στη διερεύνηση της δυνατότητας χρησιμοποίησης της ελληνικής συμμετοχής στο Ταμείο. Τελικά ο κ. Στουρνάρας προέκρινε το «αποθεματικό». Ο κ. Τσακαλώτος του ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να το διερευνήσει άτυπα, πράγμα που έγινε.

Τον ρόλο ανέλαβε ο Θάνος Κατσάμπας, μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο οποίος –ως γνωστόν –τελεί υπό αναχώρηση, μετά την υποβολή της παραίτησής του το Πάσχα, ύστερα από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Με θετική την απάντηση Κατσάμπα από το ΔΝΤ, και μάλιστα με τρία εναλλακτικά σενάρια, το απόγευμα του Σαββάτου, σε νέα σύσκεψη με τους κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτο, τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά και με συμμετοχή στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος, του νέου υποδιοικητή Θεόδωρου Μητράκου και του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Στέλιου Παπαδόπουλου, προσδιορίζεται ποιο σενάριο από τα τρία εναλλακτικά είναι το πρόσφορο. Συγκεκριμένα, προκρίνεται η χρησιμοποίηση των 650 εκατ. ευρώ από το «αποθεματικό». Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έπαιξε με την ιδέα να μην πληρώσει το ΔΝΤ, αλλά τελικά επικράτησαν οι ψύχραιμες απόψεις για την αποτροπή ενός τέτοιου ρίσκου.