O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε ένα «νέο ξεκίνημα» στα στελέχη της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την ευρεία νίκη που κατήγαγαν οι Συντηρητικοί στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου, ενώ γνωστοποίησε ότι διατήρησε στην θέση του υφυπουργού Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών υποθέσεων τον Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Λίντινγκτον θα αναλάβει ρόλο-κλειδί δίπλα στον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ προκειμένου να επαναδιαπραγματευτούν τους δεσμούς της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα είναι μία διαφορετική κυβέρνηση. Δεν θα πρόκειται για μία κυβέρνηση συνασπισμού επομένως εμείς θα είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στους υπουργούς της κυβέρνησής του.

«Δεν θα υπάρξουν παζαρέματα σχετικά με το περιεχόμενο (του προγράμματός μας)» προσέθεσε ο ίδιος.

Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την υπόσχεση να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη του 2017 και ενδεχομένως νωρίτερα.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί από το 2016 όπως μετέδωσαν βρετανικά μέσα ενημέρωσης που υπενθύμισαν ότι ο Κάμερον είχε ο ίδιος δηλώσει το Μάρτιο ότι θα επιχειρήσει να οργανώσει νωρίτερα το δημοψήφισμα από την καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί.

Ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τους ομολόγους του τις τροποποιήσεις που θα ήθελε να υπάρξουν στη συνθήκη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο ο ίδιος αναμένεται να συζητήσει επίσης με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες το θέμα πριν από αυτό το ραντεβού, σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επιπλέον το περιεχόμενο της ομιλίας της βασίλισσας Ελισάβετ που θα εκφωνήσει την 27η Μαϊου ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η ομιλία αυτή, που παρουσιάζει λεπτομερώς το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους επόμενους 5 μήνες, συντάσσεται από την κυβέρνηση όμως αναγιγνώσκεται από την Ελισάβετ Β΄.

Εκτός του θέματος της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ΕΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα καταρτίσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το διάστημα μεταξύ 2017- 2018 και θα αναγνωρίσει νέες εξουσίες στη Σκωτία όπου οι εθνικιστές του SNP κατέλαβαν τις 56 από τις 59 έδρες.

Ο Κάμερον επισήμανε εξάλλου σήμερα ότι θα ασκήσει μία «συντηρητική πολιτική υπέρ των εργαζομένων» και υποσχέθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει θα είναι ευεργετικές για την εργατική και μεσαία τάξη καθώς το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην χώρα από το 2010 έχει οξύνει τις ανισότητες.