Ένας δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, ο οποίος δικάζεται στην Αίγυπτο, προσέφυγε κατά του τηλεοπτικού δικτύου σε δικαστήριο του Καναδά, κατηγορώντας τον εργοδότη του για αμέλεια και ζητεί αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων (89,75 εκατομμύρια ευρώ), δήλωσε η δικηγόρος του.

Ο Μοχάμεντ Φάχμι, ο οποίος κρατήθηκε περισσότερες από 400 ημέρες σε μια αιγυπτιακή φυλακή κατηγορούμενος για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, υποστηρίζει ότι η φυλάκισή του οφείλεται σε ενέργειες του Αλ Τζαζίρα.

Το δίκτυο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση.

Ο Φάχμι και άλλος ένας δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, ο Μπάχερ Μοχάμεντ, είχαν αρχικά καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ως 10 ετών κατηγορούμενοι για υποστήριξη «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Πίτερ Γκρέστε, ένας αυστραλός συνάδελφός τους, ο οποίος καταδικάστηκε μαζί τους, αφέθηκε ελεύθερος και απελάθηκε νωρίτερα φέτος. Και οι τρεις δήλωσαν αθώοι. Τον Ιανουάριο, ένα δικαστήριο είχε δώσει εντολή για επανεκδίκαση της υπόθεσης, επικαλούμενο προβλήματα στην διαδικασία.

Ο Φάχμι, ο οποίος έχει και την καναδική υπηκοότητα, απαρνήθηκε την αιγυπτιακή του υπηκοότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, η δικηγόρος του Φάχμι Τζοάνα Τζιάλασον δήλωσε ότι στην προσφυγή ζητείται από το δικαστήριο να αποφανθεί για αμέλεια του Αλ Τζαζίρα στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε απέναντι στον Φάχμι. Το δίκτυο θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 100 εκατομμύρια δολαρίων για τον ρόλο του στην καταδίκη και την επακόλουθη φυλάκιση του Φάχμι.

Έντονες επικρίσεις έχουν εκφραστεί σχετικά με το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο υπό την προεδρία του Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι από τότε που ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που είχαν γίνει εναντίον της προεδρίας του.

Το κύμα καταστολής που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες να σκοτωθούν και χιλιάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να φυλακιστούν.

Ο Σίσι έχει δηλώσει ότι θα επιθυμούσε οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα να απελαθούν και όχι να δικασθούν.