Nέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανοίγουν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι παρακάθησαν σε δείπνο με οικοδεσπότη τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπέν Αϊντα.

Πριν από το δείπνο οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

Λίγο πριν από το δείπνο, έγινε συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον Εσπέν Αϊντα. Όταν πέρασαν στην αίθουσα του δείπνου προσήλθαν και οι διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαΐου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο νέος τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν την πρώτη συνάντηση τους στο πλαίσιο της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2016, σε συνολική συμφωνία λύσης του προβλήματος.

Την ημερομηνία της έναρξης της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, μετά το πέρας του δείπνου με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο κύριος Άιντε επεσήμανε ότι το δείπνο έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν και μοιράστηκαν τις ελπίδες τους για το μέλλον της Κύπρου, στο πνεύμα της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

Επίσης ανέφερε ότι την Παρασκευή, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ανταλλάξουν απόψεις για διαδικαστικά ζητήματα . Τόνισε ότι υπάρχει μια «μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού», την οποία «θα πρέπει να αδράξουν οι δύο ηγέτες».

Ο κος Άιντε δήλωσε πως προσδοκά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι όλοι θα αρχίσουν να εργάζονται σκληρά από την Παρασκευή.