Ανθρακες αποδείχθηκε τελικά ο θησαυρός που ήλπιζαν να αξιοποιήσουν επιστημονικά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ύστερα από σάρωση με ακτίνες Χ και αξονικές τομογραφίες συνολικά οκτακοσίων ζώων που είχαν ταριχευτεί στην αρχαία Αίγυπτο ως θρησκευτικές προσφορές. Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε πως μόνο το ένα τρίτο από αυτές περιείχαν ολόκληρες σορούς ζώων, ενώ οι υπόλοιπες αποτελούνταν μόνο από πανιά, τυλιγμένα με τέτοιο τρόπο που δημιουργούσαν την εντύπωση ότι μέσα σε αυτά υπήρχε ένα ταριχευμένο ζώο. Μία στις τρεις μούμιες, σύμφωνα με τα ευρήματα, περιείχε μόνο τμήματα ζώων μαζί με άλλα υλικά όπως λάσπη, μικρά ξύλα, φτερά και τσόφλια.

«Γνωρίζαμε ανέκαθεν ότι δεν περιείχαν όλες οι μούμιες ζώων αυτό που θα περιμέναμε να περιέχουν, διαπιστώσαμε όμως ότι το ένα τρίτο δεν περιείχε καθόλου ζωικό υλικό, δηλαδή κανένα σκελετικό υπόλειμμα» αναφέρειστο BBCη δρ Λίντια ΜακΝάιτ, αιγυπτιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διευκρινίζει ότι η μουμιοποίηση ζώων –από γάτες μέχρι πουλιά και κροκόδειλους –γινόταν σε «βιομηχανική κλίμακα». «Τα ζώα θανατώνονταν όταν ήταν νεαρά και μικρά. Για να φτάσει κανείς αυτούς τους αριθμούς θα έπρεπε να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής» διευκρινίζει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα πάντως με το πιθανότερο σενάριο που εξηγεί αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο ταριχεύσεων στην αρχαία Αίγυπτο, τα εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονταν ειδικά για αυτό τον σκοπό δεν επαρκούσαν για την τροφοδοσία της αγοράς και οι ταριχευτές χρησιμοποιούσαν ό,τι υλικό είχαν διαθέσιμο, χωρίς να το κρύβουν απαραίτητα από τον αγοραστή. Ερευνητές επισημαίνουν ότι συνολικά πάνω από 70 εκατ. ζώα ταριχεύτηκαν στην αρχαία Αίγυπτο και οι διεργασίες βρίσκονταν στο ζενίθ το διάστημα μεταξύ 800 π.Χ. και ρωμαϊκής περιόδου.