Ενάμιση μήνα προθεσμία θα έχουν 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος σχεδιάζεται να ανοίξει έως το τέλος της εβδομάδας και οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν φέτος ότι η Εφορία γνωρίζει εκ των προτέρων κάθε ευρώ που πλήρωσαν στις τράπεζες για τοκοχρεολυτικές δόσεις πάσης φύσεως δανείων. Οι σχετικοί κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, όπως συμβαίνει με τους τόκους καταθέσεων. Πατώντας στο κουτάκι του σχετικού κωδικού της δήλωσης, θα εμφανίζεται ένα «παράθυρο» στο οποίο θα έχουν αποτυπωθεί φέτος και τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων δανείων. Ο φορολογούμενος θα πρέπει βεβαίως να ελέγχει την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν προσυμπληρωθεί.

Ο ακριβής χρόνος έναρξης υποβολής των δηλώσεων εξαρτάται από τον χρόνο ψήφισης της τροπολογίας της τελευταίας στιγμής, με την οποία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε ουσιαστικές αλλαγές στις ισχύουσες διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια, τη φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων αλλά και για την επαναφορά της έκπτωσης εφάπαξ πληρωμής φόρου εισοδήματος.

Για τους αγρότες, η τροπολογία προβλέπει μείωση της προκαταβολής φόρου στο μισό (από 55% σε 27,5%), αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και μη επιβολή φόρου σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές ανεξαρτήτως ύψους.

Επιπλέον, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 2%.