Παρότι για την πολιτική και οικονομική ηγεσία το σημερινό Eurogroup είναι σημείο καμπής στις διαπραγματεύσεις, οι επικεφαλής των τραπεζών έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ανακοινώσεις που θα κάνει την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε την ιταλική καταγωγή του παίζοντας κατενάτσιο όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Αποφάσισε απλώς να αυξήσει τη χρηματοδότηση μέσω του ELA, περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις για να λάβει τις αποφάσεις του.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη φάση η ΕΚΤ έχει στα χέρια της το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. Εφόσον το θελήσει, μπορεί αρχικά να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση. Και δεύτερον –που είναι και το μεγάλο ζητούμενο –να ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς της φθηνής ρευστότητας και εντέλει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό είναι και το θετικό σενάριο, στο οποίο προσδοκούν κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Στην αντίπερα όχθη, με δύο κινήσεις η ΕΚΤ μπορεί να καταδικάσει τις ελληνικές τράπεζες και μαζί τους την οικονομία. Η πρώτη είναι να αυξήσει το ποσοστό κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρο από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν καθώς όσο οι ανάγκες για ρευστότητα αυξάνονται τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τις τράπεζες να εξασφαλίσουν ανάλογης αξίας ομόλογα.

Και η δεύτερη –και καταστροφική –είναι να περιορίσει τη χρηματοδότηση από τον ELA. Ηδη κάθε βδομάδα, λόγω και των εκροών καταθέσεων, οι τράπεζες αιτούνται και λαμβάνουν επιπλέον έκτακτη ρευστότητα. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η ΕΚΤ δίνει τα χρήματα με το σταγονόμετρο και αν ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα σταματήσει, ο ασθενής κινδυνεύει από ανήκεστο βλάβη.

Οπως αναφέρουν οι εγχώριοι τραπεζίτες, ο Μάριο Ντράγκι θα «πάρει σήμα» από τις αποφάσεις του Eurogroup και θα δράσει ανάλογα με αυτές. Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αν δεν υπάρξει ξεκάθαρο μήνυμα ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης ενδέχεται να είναι εκείνος που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο.