Η Gazprom ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνίες που θα προβλέπουν εκπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου που πωλεί στην Τουρκία, καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να κατασκευάσει αγωγό κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα που θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα περνά από το τουρκικό έδαφος.
Οι επίσημες δεσμευτικές συμφωνίες θα υπογραφούν στο κοντινό μέλλον ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχε αναφέρει την περασμένη Πέμπτη ότι η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου συμφώνησε να προσφέρει εκπτώσεις σε ιδιώτες εισαγωγείς, οι οποίοι πληρώνουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές που πληρώνει η κρατική εταιρεία διαχείρισης αγωγών Botas.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε να μειώσει τις τιμές τον Δεκέμβριο όταν πρότεινε την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream με σκοπό να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό δρόμο μεταφοράς του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Πούτιν προέβη σε αυτή την κίνηση μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην προχωρήσει η κατασκευή αγωγού που θα περνά από το έδαφος της Βουλγαρίας. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Η κρίση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει και τις δύο πλευρές στην επιβολή κυρώσεων.
Από την Ουκρανία διέρχεται περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μέχρι τα τέλη του 2019 η Μόσχα θέλει να διακόψει τη διακίνηση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και για αυτό τον λόγο έχει βάλει μπρος για να ολοκληρώσει την κατασκευή του Turkish Stream.
«Η Gazprom έχει λάβει την απόφαση να αρχίσει την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού Turkish Stream» ανέφερε ο Μίλερ στην κρατική τηλεόραση. Ο αγωγός αυτός εκτιμάται ότι θα αρχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο τον Δεκέμβριο του 2016 είχε πει νωρίτερα. Τον Φεβρουάριο η Gazprom είχε συμφωνήσει να κάνει έκπτωση 10,25% στις τιμές φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Botas.
Οι ιδιωτικές εταιρείες φυσικού αερίου της Τουρκίας απολαμβάνουν έκπτωση 25% για το πρώτο τρίμηνο και 15% για το δεύτερο τρίμηνο έγραψε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «Κόμερσαντ», επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει. Με τις εκπτώσεις αυτές οι μέσες τιμές φυσικού αερίου για παράδοση τον Μάιο ανέρχονται σε περίπου 260 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα ανέφερε ακόμη η ίδια εφημερίδα.
© Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από