Project Syndicate

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει μειώσει τις προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική για πέμπτη χρονιά στη σειρά, οι χώρες της περιοχής αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τις επενδύσεις και να τονώσουν την παραγωγικότητα. Μπορούν να κοιτάξουν προς την ταχέως αναπτυσσόμενη Ασία, λένε οι υπέρμαχοι της σύναψης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών της περιοχής του Ειρηνικού (Transpacific Trade Partnership – ΤΡΡ). Η προτεινόμενη αυτή εμπορική συμφωνία έχει ως στόχο την εμπορική συνεργασία 12 χωρών του Ειρηνικού. Πόσο όμως θα βοηθήσει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μια τέτοια συμφωνία;

Για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, χώρες όπως οι ΗΠΑ ζητούν πολλές παραχωρήσεις έχοντας ως στόχο να προστατέψουν τα συμφέροντα δικών τους εταιρειών. Ανάμεσα στις μεγάλες απαιτήσεις που προβάλλουν είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων με τρόπο που να ωφελεί τη χώρα. Οι Αμερικανοί ζητούν μεταξύ άλλων να ισχύσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το κανονικό η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης ζητούν να ισχύουν για περισσότερο οι πατέντες των φαρμακευτικών εταιρειών, να διαρκούν περισσότερο οι εγκρίσεις για γενόσημα και να απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία ειδικές κατηγορίες φαρμάκων.

Η Χιλή, το Περού και άλλες χώρες με μεσαία εισοδήματα μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από συμφωνίες όπως η ΤΤΡ. Ομως μια τέτοια συμφωνία θα τις ωφελούσε μόνο εάν ρέει περισσότερη γνώση ανάμεσα στα σύνορα των χωρών –και όχι λιγότερη. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους θα ωφεληθούν από καινοτόμους εταίρους, αντί για εταίρους που δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά παθητικοί αγοραστές αμερικανικών ταινιών και τραγουδιών. Οσο πιο σύντομα το καταλάβουν αυτοί οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

Ο Αντρέ Βελάσκο είναι πρώην υποψήφιος για την προεδρία και υπουργός Οικονομικών της Χιλής. Είναι καθηγητής Επαγγελματικής Πρακτικής στη Διεθνή Ανάπτυξη στη School of International and Public Affairs του Πανεπιστημίου Columbia. Εχει διδάξει στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.