Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες, καθώς επιδιώκει να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία, η οποία κινδυνεύει από τα υψηλά χρέη και το φρένο στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού ενός έτους κατά 0,25%, στο 5,1% και τα ετήσια επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών επίσης κατά 0,25%, στο 2,25%, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.

Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας έλαβαν την απόφαση αυτή μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και πως οι εξαγωγές και οι εισαγωγές παρουσίασαν μείωση τον προηγούμενο μήνα. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ για ανάπτυξη 7% μέσα στο 2015. Καθώς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκροές κεφαλαίων και η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να μειώσει τα χρέη, το Πεκίνο μειώνει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από την αναμενόμενη και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα» ανέφερε ο Ξου Γκάο, επικεφαλής οικονομολόγος της Everbright Securities στο Πεκίνο. Σε συνάντηση των μελών του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είχαν υποσχεθεί ότι θα λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που δέχεται η οικονομία.

Η ηγεσία της χώρας δεν θέλει να δει την ανάπτυξη να μειώνεται σημαντικά και ταυτόχρονα λαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων και του τομέα των υπηρεσιών, αλλά και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

© Bloomberg News

Η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων, την υπερβάλλουσα βιομηχανική παραγωγή, το υψηλό χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη φυγή κεφαλαίων. Με τη νέα αυτή νομισματική χαλάρωση η Κίνα ακολουθεί το παράδειγμα περίπου 30 χωρών που έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις.