Εβδομήντα χρόνια μετά την νίκη των Συμμάχων εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, η Νίκολα Στέρτζον και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία, προσθέτοντας σκωτσέζικο άρωμα στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Το σκωτσέζικο λιοντάρι σήμερα βρυχάται σε όλη τη χώρα» ήταν τα πρώτα λόγια του Αλεξ Σάλμοντ, πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας, μετά την εκλογή του, σε μια βραδιά έξαλλων πανηγυρισμών για το SNP. Η σχεδόν καθολική επικράτηση του κόμματος στις σκωτσέζικες περιφέρειες, με 56 έδρες στις 59, όχι μόνο αποδεκάτισε το Εργατικό Κόμμα, αλλά αποδείχθηκε το μοναδικό αποτέλεσμα που κατάφεραν να προβλέψουν σωστά τα βρετανικά ΜΜΕ.

Η απρόσμενη νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την νίκη του SNP στη Σκωτία. Ενώ οι Αγγλοι φοβήθηκαν μια ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματος της Νίκολα Στέρτζον με τους Εργατικούς, οι Σκωτσέζοι τιμώρησαν τον Εντ Μίλιμπαντ για την αδυναμία του να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση και να υπερασπιστεί τις σκωτσέζικες διεκδικήσεις στο Κοινοβούλιο. Η Στέρτζον, η οποία εναντιώθηκε στις πολιτικές λιτότητας, κέρδισε την εμπιστοσύνη των προοδευτικών ψηφοφόρων που, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, αποκαλούσαν τους Εργατικούς «Κόκκινους Τόρις».

Οι διαστάσεις της ήττας του κόμματος στη Σκωτία γίνονται πιο ξεκάθαρες στο άκουσμα των ονομάτων που απέτυχαν να επανεκλεγούν: ο αρχηγός των σκωτσέζων Εργατικών Τζιμ Μέρφι, πρόσωπο της καμπάνιας του «όχι» την περίοδο του δημοψηφίσματος, καθώς επίσης και ο Ντάγκλας Αλεξάντερ, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών από το 2011, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που χάνουν την έδρα τους από νεότευκτους πολιτικούς όπως η 20χρονη Μάρε Μπλακ, φοιτήτρια του Αλεξάντερ, η οποία ευχαρίστησε τους γονείς της στον νικητήριο λόγο της.

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι Εργατικοί κέρδιζαν και τις 59 σκωτσέζικες έδρες δεν θα κατάφερναν να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή. «Δεν γίνεται οι Εργατικοί να κατηγορούν το SNP για τη δική τους αποτυχία να κρατήσουν τους Τόρις εκτός κυβέρνησης» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο BBC η Νίκολα Στέρτζον, η οποία έχει κάθε λόγο να νιώθει υπερήφανη για το αποτέλεσμα του Εθνικού Κόμματος και την επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία που η ίδια σήκωσε στις πλάτες της.

Με πατέρα ηλεκτρολόγο και μητέρα βοηθό οδοντιάτρου, η Στέρτζον δεν χρειάστηκε να πείσει για τις εργατικές καταβολές της. Ως βουλευτής στη Σκωτία δεν δίσταζε να εκφράζει τις όποιες διαφωνίες της με την πολιτική του Εθνικού Κόμματος, ενώ ως υπεύθυνη του τομέα Υγείας το 2009 διακρίθηκε για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης που τότε είχε πανικοβάλει ολόκληρη την Ευρώπη. Αριστερή, φεμινίστρια και οικολόγος, σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 πιο ισχυρές γυναίκες στη Βρετανία.

Η Στέρτζον ανέλαβε τα ηνία του SNP αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, σε μια περίοδο που οι Σκωτσέζοι έμοιαζαν βαθιά διχασμένοι. Το δίλημμα της ανεξαρτησίας έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και, τις πρώτες ημέρες μετά το αποτέλεσμα, η οξυμμένη ατμόσφαιρα φάνηκε να ευνοεί τους Εργατικούς. Η Στέρτζον, με πυλώνα της εκστρατείας της την περιοχή της Γλασκώβης, αναδιοργάνωσε τον μηχανισμό του SNP, απέφυγε να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στο αποτέλεσμα των εκλογών και ανέπτυξε καθημερινή επαφή με τους ψηφοφόρους της. Με λίγα λόγια, κατάφερε να εδραιωθεί στη συνείδηση των Σκωτσέζων ως η μοναδική εναλλακτική λύση ικανή να εναντιωθεί στην πολιτική των Συντηρητικών και στην ανερχόμενη δυναμική του Νάιτζελ Φάρατζ.

Η επόμενη ημέρα στο Ουέστμινστερ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλοί άγγλοι αναλυτές φοβούνται πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του SNP θα πιέσει για νέο δημοψήφισμα, ωστόσο η ίδια η Στέρτζον εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής στην πολιτική της κυβέρνησης και μόνο μετά την επικύρωση μιας τέτοιας διεκδίκησης από τη σκωτσέζικη Βουλή. Προς το παρόν «οι Σκωτσέζοι έδειξαν επιθυμία για αλλαγή» και αν ο Κάμερον δεν αλλάξει την γραμμή που ακολουθεί στα σκωτσέζικα ζητήματα θα έχει να αντιμετωπίσει μια δυναμική αντιπολίτευση.