Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκε η ειδική Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού μετά Χρυσού Στεφάνου Δάφνης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ Αντώνης Αυγερινός, έκανε λόγο για «αλλαγή σελίδας στη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πρόσθεσε ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά και πρακτικές ριζικών αλλαγών προς όφελος των σκοπών του Ερυθρού Σταυρού, ενώ παράλληλα εξήρε τον ρόλο και την προσφορά των εθελοντών και των στελεχών του μεγαλύτερου, όπως σημείωσε, φιλανθρωπικού ιδρύματος της χώρας.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του στον δημόσιο, πολιτικό και πανεπιστημιακό βίο της χώρας και πρόσθεσε ότι περιποιεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για εκείνον όσο και για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό η απονομή αυτής της διάκρισης στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά, δήλωσε ότι παραλαμβάνει αυτή την τιμητική διάκριση, όχι ως διάκριση στο πρόσωπό του, γιατί όπως διευκρίνισε, «δεν έπραξα παρά το καθήκον μου στον δημόσιο και πανεπιστημιακό μου βίο, αλλά δεν έχω πράξει κάτι σημαντικό για τον Ερυθρό Σταυρό, αυτή την παγκόσμιας εμβέλειας εθελοντική οργάνωση που να δικαιολογεί αυτή την τιμητική διάκριση, αλλά ως διάκριση που αφορά την Πολιτεία, την οποία εκπροσωπώ, για το χρέος το οποίο έχει απέναντι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Και ως μια ένδειξη συγγνώμης για όσα συνέβησαν στο παρελθόν που τραυμάτισαν σοβαρότατα τη λειτουργία του θεσμού».

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκπρόσωποι του πολιτικού και πανεπιστημιακού χώρου, καθώς και δεκάδες εθελοντές και στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η ημερομηνία συμπίπτει με την επετειακή ημερομηνία γέννησης του Ιδρυτή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και βραβευθέντος με το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Ερρίκου Ντυνάν (8 Μαΐου 1828).