Αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ –ή έστω παλιό ΠΑΣΟΚ –βοηθάει. Αν έχεις υποστηρίξει δημόσια θέσεις κοντά σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης. Αν είσαι καθηγητής σε πανεπιστήμιο, η τύχη είναι με το μέρος σου. Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, μια ενασχόληση με θέματα Λατινικής Αμερικής και δημόσιου χρέους θα ήταν σίγουρα στα συν για να αποκτήσεις μια θέση στο στελεχικό δυναμικό του οικονομικού επιτελείου.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει το προφίλ της νέας φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών, στις τράπεζες και όπου αλλού χτυπά η καρδιά της οικονομίας. Το πιο πολύχρωμο πλήθος εμφανίστηκε ασφαλώς στον 6ο όροφο της οδού Νίκης για να δέσει με το προφίλ του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο πλαισίωσε σε ρόλους συμβούλου. Η Ελενα Παναρίτη που είχε θητεία μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου είναι «θεσμική οικονομολόγος», πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γνωστή για τη δράση της με την Παγκόσμια Τράπεζα στον Παναμά. Ως «μετακλητοί», ολιγοήμερες εμφανίσεις στο πλευρό του υπουργού έκαναν οι Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, στενά συνδεδεμένος με τον κ. Βαρουφάκη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, Τζέφρι Ζακς, γνωστός οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο επιλεγόμενος και Ιντιάνα Τζόουνς της οικονομικής επιστήμης, αλλά και ο Κολομβιανός φοιτητής του Γκαλμπρέιθ στο Τέξας Ντανιέλ Μουνεβάρ Σάστρε, με δράση στον Ισημερινό για θέματα χρέους, ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιατί, στέλεχος του επενδυτικού ομίλου LG Group με πείρα στη Lehman Bros και ο Αμερικανοκορεάτης Γκλεν Κιμ, επίσης πρώην στέλεχος της Lehman, αλλά και σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της κυβέρνησης της Ισλανδίας.

Στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής ο Νίκος Θεοχαράκης είναι συνάδελφος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και φίλος του κ. Βαρουφάκη, με τον οποίο έχουν συγγράψει και βιβλία. Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και ο έτερος γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Φράγκος.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ υπήρξε φοιτητής του Θεοχαράκη, αλλά προέρχεται από το επιτελείο του Γιάννη Δραγασάκη συμμετέχοντας σε ομάδα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλαβε πρώτο ρόλο στη διαπραγμάτευση μετά την παρ’ ολίγον κρίση στη Ρίγα ως «ήρεμη δύναμη», αφού θεωρείται ότι μπορεί να συνεννοηθεί με τους δανειστές.

Οι τράπεζες φαίνεται ότι ανήκουν στη επικράτεια Δραγασάκη και έτσι λείπουν οι φαντεζί επιλογές. Η Λούκα Κατσέλη, καθηγήτρια και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, επελέγη για τη θέση της προέδρου στην Εθνική Τράπεζα έχοντας υποστηρίξει στην Κοινωνική Συμμαχία αντιμνημονιακές θέσεις που πλησίαζαν τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ το βασικό της δημιούργημα, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ήταν επίσης κόντρα στη λογική της τρόικας. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ήταν στέλεχος της Εθνικής, που αναβαθμίστηκε. Αντίστοιχα, από το εσωτερικό της τράπεζας κατέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Αττικής και ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.

Κάποιες θέσεις έμειναν ανέπαφες. Στον κρίσιμο ΟΔΔΗΧ που παλεύει για να μαζέψει τα χρήματα και να πληρώνονται στην ώρα τους οι δόσεις, ο πολύτιμος τεχνοκράτης Στέλιος Παπαδόπουλος διατηρήθηκε, με παρέμβαση Δραγασάκη.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο εκ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκπορευόμενος και ως εκ τούτου σταθερός Γιάννης Στουρνάρας έχει κατακτήσει ένα επίπεδο επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Δραγασάκη αλλά και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρότι κάποιες συριζαίικες φωνές εναντίον του δεν έχουν σταματήσει.

Στουρνάρας και Παπαδόπουλος είναι χρήσιμοι ως συνομιλητές με τους θεσμούς.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς ειδική σχέση με τον υπουργό Εξωτερικών, όπως κατά λάθος γράφτηκε, είναι και ο νέος υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος. Ο πρώην διευθυντής της διεύθυνσης Μελετών έχει, λέγεται, καλή συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα.

Στο περιβάλλον του οικονομικού επιτελείου και σε αναμονή για μια θέση στελέχους βρίσκεται και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, ο οποίος ενέγραψε υποθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγραψε το βιβλίο του καταφερόμενος εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του Μνημονίου. Η υποψηφιότητά του πάντως για τη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πάγωσε λόγω νομικού κωλύματος, ενώ την ίδια θέση διεκδικεί και ο Γιώργος Μιχελής που είχε απορριφθεί από την ΕΚΤ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική. Ο κ. Μιχελής τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση, προέρχεται από τον χώρο του Συνασπισμού και έχει διατελέσει πρόεδρος της Εμπορικής.

Εν τω μεταξύ, στο ΤΧΣ ίσως αδειάσει και η θέση της προέδρου αν γίνει δεκτή η παραίτηση της Αναστασίας Σακελλαρίου, λόγω της δίωξης που ασκήθηκε για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.