ΜΕ δύο κοινοβουλευτικά ενδύματα εμφανίζεται πλέον στη Βουλή η Χρυσή Αυγή. Μέχρι χθες η στάση των βουλευτών της ήταν συγκεκριμένη: χαμηλοί τόνοι και ήπια συμμετοχή –μόνο –σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Και αυτό γιατί το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου επιχειρεί να «μεταλλαχθεί» στο ελληνικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν –είτε λόγω της κρίσιμης δίκης ή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξήσει τα ποσοστά του.

Αυτή η στάση τηρείται –σχεδόν ευλαβικά –στην Ολομέλεια και στις επιτροπές. Εκεί άλλωστε όλα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας δρουν υπό το άγρυπνο βλέμμα των τηλεοπτικών φακών που μεταδίδουν τις συνεδριάσεις. Χθες όμως, στον διάδρομο του πρώτου ορόφου του Κοινοβουλίου, ο Γιάννης Λαγός φαίνεται ότι θυμήθηκε τον πρότερο κοινοβουλευτικό του βίο.

Ολα ξεκίνησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, με θέμα την κατάσταση στις φυλακές. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής εστίασε πολλές φορές στην ιδιότητα του υπόδικου, αφού μέχρι πρόσφατα ήταν προφυλακισμένος. Οι αναφορές του οδήγησαν τη Λιάνα Κανέλλη στην επισήμανση ότι «δεν είμαστε όλοι εδώ μέσα με την ιδιότητα του υποδίκου». Και λίγο αργότερα εξήλθε από την αίθουσα. Ο Λαγός την ακολούθησε.

«Σε είδα και σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Να δεις τα μούτρα σου πώς θα φύγεις» είπε ο Γιάννης Λαγός στη βουλευτή του ΚΚΕ, όπως η ίδια κατήγγειλε αργότερα σε δημοσιογράφους αλλά και στα μέλη της Επιτροπής. «Ναι, ήμουν. Με απειλείς;» τον ρώτησε η Λιάνα Κανέλλη, για να εισπράξει την απάντηση: «Ναι, σε απειλώ. Τι θα πεις, ότι σου έδωσα κανένα χαστούκι; Να μου κάνεις κι εμένα μήνυση». Με τη σειρά της εκείνη του υπενθύμισε ότι «μήνυση δεν έκανα ούτε στον Κασιδιάρη, θα κάνω σε εσένα;».

Νέα αντιπαράθεση. Υπήρχε και συνέχεια. Η προεδρεύουσα Βασιλική Κατριβάνου, λίγη ώρα αργότερα, ενημέρωσε και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί όμως διεξήχθη ένας νέος –και χωρίς προηγούμενο –γύρος αντιπαράθεσης, αφού υπήρξε διαφωνία σχετικά με την έκδοση πολιτικής δήλωσης καταδίκης του περιστατικού. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε να παραπεμφθούν τα πρακτικά στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν. «Εσείς δεν θα το καταδικάσετε; Δεν θα πάρετε θέση;» φέρεται να ρώτησε ο Γιάννης Κουτσούκος την Πρόεδρο της Βουλής και –σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο –εκείνη του απάντησε ότι «εδώ δεν είναι δικαστήριο, κανένας από τους πρωταγωνιστές δεν είναι εδώ».

Το γεγονός ότι η Πρόεδρος καταδίκασε λεκτικά και δεν συνηγόρησε σε πολιτική δήλωση οδήγησε –σύμφωνα πάντα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης –τον κ. Καραθανασόπουλο σε αποχώρηση. Φεύγοντας μάλιστα φέρεται να υπενθύμισε την εντελώς διαφορετική στάση που είχε κρατήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ανάλογο περιστατικό ανάμεσα στην κυρία Κανέλλη και στον τότε υφυπουργό Γιώργο Στύλιο. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού επέμειναν να γίνει ψηφοφορία. Σε αυτήν ψήφισαν υπέρ της δήλωσης καταδίκης. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πόλεμος ανακοινώσεων. Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων. Το ΚΚΕ κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «έδωσε κάλυψη στην τραμπούκικη συμπεριφορά του χρυσαυγίτη» ενώ έντονες δηλώσεις καταδίκης εξέδωσαν Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι «επιμείναμε πως πέρα από την αυτονόητη καταδίκη επιβάλλεται η διερεύνηση των συμβάντων μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας ώστε να καταλογιστούν ευθύνες» και επισήμανε ότι «είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να θέσουν τη Χρυσή Αυγή ως διαιτητή πολιτικών συμπεριφορών». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι θα μπορούσε να γίνει παράλληλα πολιτική καταδίκη του περιστατικού και παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όμως το κλίμα αντιδικίας στη Διάσκεψη εμπόδισε οποιαδήποτε ομόφωνη απόφαση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την Επιτροπή των Γερμανικών Αποζημιώσεων, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι «δεν το τιμά να καταγγέλλει αβασίμως την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου». Ανακοίνωσε δε ότι «θα δώσω εντολή να δίνονται τα πρακτικά και τα ηχητικά της Διάσκεψης. Αυτή η σπέκουλα πρέπει να σταματήσει». Επόμενο επεισόδιο στην Επιτροπή Δεοντολογίας, την ερχόμενη Τρίτη.