Εχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη ποινική δίκη στα χρονικά της Μεταπολίτευσης. Εχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον δεκάδων ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης. Στο εδώλιο έχουν θέση, για πρώτη φορά, τα μέλη μιας ολόκληρης Κοινοβουλευτικής Ομάδας που φέρονται, κατά το κατηγορητήριο, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Και όμως, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής μπορεί να ξεκίνησε τυπικά στις 20 Απριλίου, αλλά –όπως όλα δείχνουν –ο δρόμος μέχρι την ετυμηγορία είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια.

Πότε άραγε θα τελειώσει αυτή η δίκη; Πόσον καιρό θα πάρει μέχρι οι κατηγορούμενοι να κριθούν, κατά περίπτωση, για βαριά εγκλήματα που τους αποδίδονται, όπως η συμμετοχή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που άνοιξε το ασκό της εισαγγελικής έρευνας και οδήγησε 68 κατηγορούμενους στο εδώλιο;

Ερωτήματα που επί του παρόντος δεν επιδέχονται απάντηση, τουλάχιστον προσδιορισμένη χρονικά, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ούτε ο χώρος διεξαγωγής την ιστορικής αυτής δίκης.

Το αγκάθι της αίθουσας. Η αυλαία μπορεί να άνοιξε στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, αλλά όλα ακόμη είναι στον αέρα.

Οι δυσκολίες και οι ελλείψεις της αίθουσας αυτής, στην οποία παράλληλα διεξάγονται και άλλες δίκες για συμμετοχή κατηγορουμένων στην υπόθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστές πολύ πριν η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη κηρύξει και επισήμως την έναρξή της.

Ολοι οι φορείς της περιοχής του Κορυδαλλού σε όλους τους τόνους επισημαίνουν ότι η δίκη αυτή δεν μπορεί να γίνει εκεί όπου αρχικά προσδιορίστηκε. Πολιτική αγωγή και υπεράσπιση επίσης συμφωνούν ότι η αίθουσα αυτή δεν προσφέρεται για να γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης τέθηκε και χθες από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν θύματα και παθόντες στην υπόθεση. «Ούτε η κοινωνία αντέχει να γίνει η δίκη αυτή εδώ ούτε εμείς, και υπάρχουν χίλιοι άλλοι κίνδυνοι» είπε ο Κώστας Παπαδάκης. «Υπάρχει ζήτημα δημοσιότητας που είναι τεράστιο. Η δημοσιότητα στην αίθουσα αυτή είναι ελλιπής» πρόσθεσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Σε πολιορκία ο Κορυδαλλός. Τη δική του εικόνα μετέφερε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, επισημαίνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. «Απευθύνουμε έκκληση στην ευαισθησία και στη λογική σας, η αγωνία είναι μεγάλη. Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι Εξετάσεις και 400 παιδιά θα πάνε στη Νίκαια και στο Κερατσίνι να δώσουν εξετάσεις. Αυτό είναι άδικο και παράλογο».

«Εμείς κληθήκαμε να δικάσουμε. Μόλις η πολιτική ηγεσία μας ενημερώσει ότι υπάρχει χώρος κατάλληλος θα μετακινηθούμε αμέσως» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση, την Τρίτη 12 Μαΐου 2015, να προσκομίσουν και το αναλυτικό πρόγραμμα των Εξετάσεων για να δουν ποιες ημέρες θα μπορεί να γίνεται η δίκη. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, η διαδικασία να ξεκινά στις 2 το μεσημέρι ή οι συνεδριάσεις εκτάκτως να γίνονται το Σάββατο.

«Μια απόφαση του υπουργού για αλλαγή αίθουσας, ενόψει της έλλειψης μάλιστα άλλου άμεσα διαθέσιμου χώρου μετά την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε αναβολή ή διακοπή της διεξαγόμενης δίκης» ήταν η επίσημη απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Και επιστρέφοντας το μπαλάκι στους δικαστές πρόσθεσε: «Αυτό θα συνιστούσε μια παρέμβαση στη ροή της απονομής της Δικαιοσύνης. Εάν η ίδια η Δικαιοσύνη κρίνει ότι υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής συνεδριάσεων του δικαστηρίου ο υπουργός κατά τον νόμο, ύστερα από αίτηση του διευθύνοντος τη δίκη δικαστή, θα έχει ευθύνη να εξεύρει μια λύση, που θα χρειαστεί πάντως κάποιο χρόνο».