Στις πρώτες 100 ημέρες η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε θλιβερά με αποτέλεσμα τα αποθέματα φιλελληνισμού των υπόλοιπων Ευρωπαίων να έχουν εξαντληθεί, αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Economist, ενώ το άρθρο πλαισιώνει ένα σκίτσο το οποίο δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο Αχιλλέα να καρφώνει βέλη… στην πτέρνα του και στο βάθος τους δανειστές να κοιτούν.

Το σκίτσο, υπογεγραμμένο από τον σκιτσογράφο Peter Schrank και εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, συνοδεύεται από ένα αρκετά αυστηρό στην κριτική του άρθρο, στο πνεύμα των τελευταίων άρθρων του περιοδικού αναφορικά με την Ελλάδα.

«Μετά από περισσότερους από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων χωρίς αποτέλεσμα με τον Γ. Βαρουφάκη, τα αποθέματα του φιλελληνισμού μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας αρχίζουν να στερεύουν εντελώς», σημειώνεται. «Ζουν στο ουτοπικό συννεφάκι τους», φέρεται να δηλώνει ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών για την Ελλάδα.

«Ίσως ήταν αφελές να περιμένει κανείς οτιδήποτε άλλο. Πριν από λίγα χρόνια πολλοί από εκείνους που σήμερα έχουν επιτελικές θέσεις περνούσαν τον χρόνο τους συζητώντας τις αντιφάσεις του καπιταλισμού πίνοντας καφέ και καπνίζοντας. Ελάχιστοι είχαν ποτέ διοικήσει κάτι, πόσο μάλλον κυβερνήσει.

Οι ευρωπαϊκές τους επαφές ήταν περιορισμένες», προστίθεται.

«Όλες οι επιλογές του κ. Τσίπρα μοιάζουν άσχημες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο. «Θα μπορούσε να καθυστερήσει την πληρωμή στο ΔΝΤ για να κερδίσει χρόνο. Θα μπορούσε να συνεχίσει το παιχνίδι του ποιος θα λυγίσει πρώτος (game of chicken), ίσως βάζοντας κεφαλαιακούς ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες.

Ή θα μπορούσε να κάνει κωλοτούμπα, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των δανειστών για το καλό της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Αυτό μπορεί να απαιτεί ένα δημοψήφισμα. Θα μπορούσε επίσης να διασπάσει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Υπάρχει μια πληθώρα δυνατοτήτων, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ώρα της κρίσης έρχεται» σημειώνει ο Economist.