Μια νέα κατηγορία προστέθηκε από χθες στη λίστα των φοροφυγάδων οι οποίοι πιάνονται σταθερά, κάθε μήνα, στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για τους «αθεόφοβους» φοροφυγάδες, οι οποίοι δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πλαστές βεβαιώσεις δωρεών σε εκκλησίες για να κερδίσουν τη σχετική φοροαπαλλαγή.

Το φαινόμενο φαίνεται πως είχε γίνει της μόδας σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, 162 φορολογούμενοι αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της πλαστής δωρεάς για να λάβουν επιστροφή φόρου.

Το σύνολο των πλαστών και εικονικών αποδείξεων διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς έφθασε τις 610.650 ευρώ. Κάτι λιγότερο δηλαδή από 4.000 ευσεβούς δωρεάς κάθε φορολογούμενου προς ιερούς ναούς με «αντίδωρο» έκπτωση φόρου τουλάχιστον 400 ευρώ. Αν δε η πλαστή δωρεά είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια, το όφελος ήταν πολλαπλάσιο. Στο παρελθόν οι δωρεές οδηγούσαν σε απευθείας έκπτωση φόρου έως και 40%.

Η κομπίνα με τις πλαστές βεβαιώσεις δωρεών σε εκκλησίες είχε μεν χρόνια να έρθει στην επικαιρότητα αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελεί παλιό κόλπο. Το 2012 το ΣΔΟΕ είχε και πάλι αποκαλύψει κύκλωμα χορήγησης πλαστών βεβαιώσεων δωρεών σε μοναστήρια και εκκλησίες σε Πάτρα, Λάρισα και Φάρσαλα. Ο φορολογούμενος έκανε μια δωρεά, για παράδειγμα, 300 ευρώ και η βεβαίωση την οποία έβγαζαν τα μέλη του κυκλώματος έγραφε 30.000 ευρώ. Αμέσως αμέσως ο φορολογούμενος κέρδιζε έκπτωση φόρου 3.000 ευρώ. Μάλιστα στο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί και συμμετοχή ιερέων.

Κατά τα λοιπά, στα λαβράκια του ΣΔΟΕ για τον μήνα Απρίλιο περιλαμβάνεται πληθώρα περιπτώσεων φοροφυγάδων οι οποίοι αποκαλύφθηκαν έπειτα από διασταύρωση των φορολογικών τους δηλώσεων με τα στοιχεία των τραπεζικών τους καταθέσεων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: μεσίτης ακινήτων με απόκρυψη εισοδήματος ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, ανεπάγγελτος με παράνομο πλουτισμό 3,8 εκατ. ευρώ, γιατρός με φοροδιαφυγή 1,2 εκατ. ευρώ, δικηγόρος με 803.000 ευρώ, εργολάβος-μηχανικός με 4,1 εκατ. ευρώ.

Ξεχωρίζει επίσης ανώνυμη εταιρεία, του τουριστικού και ξενοδοχειακού τομέα, η οποία δεν απέδωσε ασφαλιστικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία συνολικής αξίας 4.621.396,27 ευρώ, ενώ δεν απέδωσε τέλη υπέρ τρίτων και λοιπών φορολογιών και ΦΜΥ συνολικής αξίας 497.560,11 ευρώ.