Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την Τετάρτη συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκός Οίκος», περίπου δύο ώρες πριν τη λήξη της καθορισμένης από το Σύνταγμα προθεσμίας.

«Το Ισραήλ έχει πλέον κυβέρνηση», ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο Ναφταλί Μπένετ, επικεφαλής του κόμματος «Εβραϊκός Οίκος», μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με βουλευτές του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου για θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν ακόμη.

Ο συνασπισμός θα κυβερνήσει με την οριακή πλειοψηφία των 61 εδρών στις 120 έδρες του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Δύο μήνες μετά από την εκλογική του νίκη, ο Νετανιάχου δυσκολεύτηκε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, αφότου ο πρώην σύμμαχός του Αβιγκντορ Λίμπερμαν (υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ) αποφάσισε να μην τον στηρίξει. Το κόμμα του κέρδισε μόλις 6 έδρες στις πρόσφατες εκλογές.

Το Λικούντ του Νετανιάχου έχει 30 έδρες στην Κνεσέτ (το ισραηλινό Κοινοβούλιο). Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός στράφηκε στο κεντρώο κόμμα Κουλάνου (10 έδρες) με το οποίο συμφώνησε.

Συμφωνία υπήρξε και με δύο μικρότερα θρησκευτικά κόμματα, τα οποία αθροίζουν άλλες 13 έδρες.

Ετσι με 53 έδρες στην «τσέπη» του, ο Νετανιάχου στράφηκε σε μια από τις τελευταίες ενδεχομένως δεξαμενές του: το ακροδεξιό κόμμα Μπαγίτ Γιεχούντι (Εβραϊκός Οίκος) το οποίο κέρδισε 8 έδρες.

Ο «Εβραϊκός Οίκος» θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσει για την επέκταση εβραϊκών εποικισμών στις κατεχόμενες περιοχές, πολιτική που μπορεί να βαθύνει περισσότερο το ρήγμα μεταξύ του Ισραήλ και των κύριων συμμάχων του, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.