Χτύπησε «κόκκινο» η αιθαλομίχλη για σαράντα ολόκληρες μέρες τον περασμένο χειμώνα στην Αθήνα.

Το άναμμα των τζακιών στη διάρκεια και της φετινής χειμερινής περιόδου, έκανε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της αιθαλομίχλης.
Οι ανησυχίες των επιστημόνων για το έντονο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, επιβεβαιώθηκαν ξανά και σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας ήταν πιο ψυχρός από τον περσινό. Αποτέλεσμα ήταν η Αθήνα από πλευράς χειμερινής ρύπανσης να γυρίσει πίσω στα επίπεδα πριν το 2000.
Τα αναμενόμενα οφέλη από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αντισταθμίστηκαν από τον ψυχρότερο χειμώνα που οδήγησε σε συχνότερη η χρήση των τζακιών, η οποία με τη σειρά της ανέβασε στα ύψη τις συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων και της αιθάλης (μαύρου άνθρακα), κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του επιστημονικού προγράμματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και του Πανεπιστημίου Κρήτης, τις οποίες ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου, Βαγγέλης Γερασόπουλος, σε ειδική εκδήλωση του «Ecocity», φέτος στην Αθήνα είχαμε 22 ημέρες υπέρβασης του ημερήσιου ορίου των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ), σχεδόν σε διπλάσια συχνότητα απ΄ότι πέρυσι.
Παράλληλα, για σαράντα ημέρες οι ωριαίες βραδινές τιμές, ήταν μεγαλύτερες από 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν πέρυσι αντίστοιχες υπερβάσεις είχαν καταγραφεί για 23 νύχτες.
Πάντως, θετικό είναι το γεγονός ότι οι μέγιστες τιμές που παρατηρήθηκαν φέτος ήταν αισθητά χαμηλότερες από τις περσινές.
Επίσης, ως προς τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 10 εκατομμυριοστά του μέτρου, τα παγκοσμίως αποδεκτά ημερήσια όρια ξεπεράστηκαν κατά μέσο όρο στο 39% των ημερών (περίπου 45 ημερήσιες υπερβάσεις).
Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και το φετινό δριμύ ψύχος ακόμα και στην πρωτεύουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή ψυχρή περίοδος (Δεκέμβριος - Μάρτιος) ήταν κατά 10% ψυχρότερη της περσινής, κατά 2 με 2,5 βαθμούς Κελσίου με εξαίρεση το Δεκέμβριο.
Επίσης, καταγράφηκαν 35% περισσότερες βροχοπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συνετέλεσαν σε μεγαλύτερη ανάγκη για θέρμανση, ενώ οι περισσότερες βροχοπτώσεις σε φυσικό καθαρισμό της ατμόσφαιρας.
Αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, κυρίως τις βραδινές ώρες οπότε και οι ανάγκες για θέρμανση ήταν μεγαλύτερες.

Οι υψηλές ημερήσιες συγκεντρώσεις καταγράφηκαν κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Από τη σύγκριση των μέσων ωριαίων συγκεντρώσεων του φετινού Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου του 2013 και 2014 μάλιστα προκύπτει αύξηση της τάξης του 20%-25% χρόνο με το χρόνο, αν και από πέρυσι μέχρι φέτος οι τιμές φαίνεται να κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση πάνω από τα θεσπισμένα επιτρεπόμενα όρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καύση βιομάζας και ξύλου συνεχίζεται και στη Θεσσαλονίκη και δύσκολα θα εγκαταλειφθεί.

«Αναμφίβολα το πρόβλημα ανάγεται στην παγίωση του ξύλου στο ενεργειακό μείγμα, λόγω και της οικονομικής κρίσης», επισημαίνεται στην έρευνα, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ecocity, Δημοσθένης Ασημακόπουλος εκτιμά ότι δύσκολα ο κόσμος θα επιστρέψει σε μια άλλη λογική, ακόμα κι αν υπάρξει σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη εφαρμογής των νόμων και της πραγματοποίησης αυστηρών ελέγχων, καθώς στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί πέλετ από σκουπίδια και ελαστικά ή με συγκεντρώσεις ουρανίου.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ecocity, Κλέα Κατσουγιάννη σημείωσε ότι και η επιστροφή στο πετρέλαιο δεν αποτελεί πανάκεια, ενώ μίλησε για τις δυσάρεστες επιπτώσεις από την πετρελαιοκίνηση, υπογραμμίζοντας ότι σε Αγγλία και Γαλλία επανεξετάζουν ήδη το όλο θέμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από