«Έως τις 27 Μαΐου θα αρχίσει η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών για το 2015»: Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύεται ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει, καθώς έχει δοθεί ήδη η οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση ενταλμάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «στόχος είναι η ομαλοποίηση των πληρωμών προς τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, οι οποίοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, προφέρουν εξαιρετικής σημασίας έργο και στηρίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών (επαναφορά του 9% σε επίπεδο ΥΠΕ) «θα ρυθμιστεί με τροπολογία η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ».
Στο μεταξύ, ο κ. Ξανθός επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση ότι βάση τη Νομοθετική Ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015.«Άμεσα θα προχωρήσει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών και η αποπληρωμή των δικαιούχων το συντομότερο δυνατόν».