Συνολικά 1.002 αστυνομικοί και 300 αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. αποδεσμεύτηκαν από τη φύλαξη «επωνύμων» από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, έκανε γνωστό την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για τις 100 πρώτες ημέρες πεπραγμένων του υπουργείου.

«Δε θέλω να περιγράψω τι ακριβώς βρήκαμε μέσα στα αυτοκίνητα αυτά. Πάντως δεν ήταν συνοδευτικά (των φρουρούμενων), αλλά έκαναν άλλες δουλειές, συνόδευαν γυναίκες και παιδιά (των υπό φρούρηση οικογενειών). Είχαν μέσα ώς και… κουβαδάκια, αφού πήγαιναν και στη θάλασσα, είναι τώρα σχεδόν κατεστραμμένα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Κάναμε ένα ξεκαθάρισμα και αποδεσμεύσαμε όλους αυτούς τους αστυνομικούς. Ωστόσο, πολλοί κατάφεραν να πάνε σε βουλευτές. Σε Αστυνομικά Τμήματα πήγαν πάρα πολλοί λίγοι, ενώ πήγε να γίνει και μαζική χρήση αδειών, που τελικά η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε. Για τον δρόμο τούς θέλαμε, αλλά δεν βγήκαν στον δρόμο» είπε με νόημα ο κ. Πανούσης. Πάντως, όπως αναφέρθηκε, κάποιοι από τους εν λόγω αστυνομικούς θα μετακινηθούν άμεσα στα νησιά, για τις ανάγκες των αεροδρομίων κατά τη θερινή περίοδο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμη» την εν εξελίξει αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. Προανήγγειλε επισκέψεις του σε Μενίδι, Μάνδρα και άλλες ευαίσθητες περιοχές, ευέλικτες δράσεις πεζών περιπολιών καθ’ όλο το 24ωρο, καθώς και την πρώτη αξιολόγηση του «Αστυνομικού της Γειτονιάς».

Ο κ. Πανούσης παραδέχτηκε ότι η μικρομεσαία εγκληματικότητα (ειδικά τσαντάκηδες και πορτοφολάδες) έχει «τσιμπήσει»-αυξηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό υποσχέθηκε ενίσχυση της αστυνόμευσης σε καίρια σημεία.

Οσο για την Αμυγδαλέζα, ανέφερε ότι το Κέντρο Κράτησης «έχει κλείσει, εκεί παραμένουν μόνο ποινικοί κρατούμενοι».

Γενικός Γραμματέας για τον συντονισμό του μεταναστευτικού

Στην ίδια Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Πανούσης παρουσίασε τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ Τζανέτο Φιλιππάκο. Αναλαμβάνει αρμόδιος για τον συντονισμό των Υπηρεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο υπουργός σημείωσε ότι μόλις παρέλαβε από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο προσχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος, κείμενο πάντως με το οποίο σε πρώτη ανάγνωση ο ίδιος δεν συμφωνεί.

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός

Κατά τα λοιπά, όπως ανακοινώθηκε, υπό την προεδρία του κ. Πανούση συγκαλείται τη Δευτέρα σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων σχετικά με τη βελτίωση του αντιπυρικού σχεδιασμού.

Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των περιοδειών του υπουργού και των στελεχών της Πυροσβεστικής, προγραμματίστηκε επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις στις πλέον ευαίσθητες-επίφοβες για πυρκαγιές περιοχές της χώρας.

«Κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να καλύψουμε τις απαιτήσεις, τα κενά και τις παραλείψεις που έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, στο οποίο έχουμε 100% εμπιστοσύνη. Πιστεύουμε ότι το φετινό καλοκαίρι, παρ’ όλες τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, θα πάμε καλά» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος, που αναφέρθηκε στον αντιπυρικό σχεδιασμό και τη σχετική ενημερωτική καμπάνια που ξεκινά τον Ιούνιο.

«Φέτος η εγκύκλιος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι πιο αναλυτική, για να καθοδηγηθούν βήμα-βήμα στις ενέργειές τους και οι νέοι Δήμαρχοι που ανέλαβαν καθήκοντα και δεν έχουν πλήρη γνώση κι εμπειρία στο θέμα» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρόπουλο, το τηλεοπτικό σποτ για την πρόληψη των πυρκαγιών που τώρα γυρίζεται και θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα θα γίνει προσπάθεια να προβληθεί και σε όλα τα επιβατηγά πλοία. Ταυτόχρονα, θα μοιραστούν ένα εκατομμύριο ενημερωτικά φυλλάδια στις Περιφέρειες και τα διόδια ανά τη χώρα για τους ταξιδιώτες του καλοκαιριού, ενώ στα σκαριά είναι και συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Πάντως, και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας παραδέχτηκε ότι ο εναέριος πυροσβεστικός στόλος είναι γερασμένος και καταπονημένος. «Φέτος θα έχουμε τον ίδιο με πέρυσι αριθμό αεροσκαφών και πιθανόν άλλο ένα Καναντέρ. Σε επίπεδο ελικοπτέρων, θα έχουμε και πάλι 10 μισθωμένα, συν δύο Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, που για πρώτη φορά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατάσβεση» είπε ο κ. Μαυρόπουλος.

Εξήγησε ότι στα πυροσβεστικά οχήματα ζητούμενο είναι να αποδεσμευτούν το ταχύτερο δυνατόν οι σχετικές πιστώσεις για την επισκευή τους και να ολοκληρωθεί η προμήθεια ελαστικών, αλλά και εξοπλισμού των πυροσβεστών. Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.500 εποχικών πυροσβεστών και την κλήρωση άλλων 232 πενταετούς υποχρέωσης.