Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, o ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, λέει πως μεγαλύτερη ελπίδα του είναι ότι η Μόσχα θα προσαρτήσει την περιοχή του, η οποία δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα, «ακριβώς όπως έκανε με την Κριμαία».

Ο 38χρονος Αλεξάντερ Ζακαρένκο, που έχει τον βαθμό του ταγματάρχη, λέει ότι ο αριθμός των ενόπλων στην ανατολική Ουκρανία είναι «στρατιωτικό μυστικό». Παλαιότερα έχει μιλήσει για 23.000 στρατιώτες συν 60.000 εφέδρους.

«Οι 60.000 είναι εθελοντές που έχουν εγγραφεί στα κεντρικά γραφεία της στρατιωτικής διοίκησης, και θα πάρουν όπλα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», είπε στο Spiegel.

«Δεν φαίνεται ότι θα είστε σε θέση να επιτύχετε έναν πολιτικό συμβιβασμό με το Κίεβο. Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτηρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως «κατεχόμενα εδάφη». Θα επιχειρήσετε τώρα να καταλάβετε την Μαριούπολη (σσ στα νοτιοανατολικά) και το Χάρκοβο;» τον ρώτησε το περιοδικό.

«Πάντα έλεγα ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ αποτελείται από ολόκληρη την πρώην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Θεωρούμε ότι κάθε μέρος της που δεν είναι στα χέρια μας, ακόμη, είναι παρανόμως κατεχόμενο. Το Χάρκοβο δεν είναι μέρος αυτής της πρώην περιφέρειας», απάντησε ο Ζακαρένκο.

Μετά τη νίκη των αυτονομιστών στο Ντεμπάλτσεβε, η γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία των ανταρτών στο Λουχάνσκ του απένειμε τον βαθμό του στρατηγού. Ο Ζακαρένκο είναι καταζητούμενος στην υπόλοιπη Ουκρανία, όπου κατηγορείται για την ίδρυση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το όνομά του εμφανίζεται επίσης στις λίστες επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που του απαγορεύουν να ταξιδέψει στη Δύση.

Το γραφείο του στην οδό Πανεπιστημίου στο Ντονέτσκ φρουρείται από ενόπλους – ο Ζακαρένκο έχει επιβιώσει ήδη από μια απόπειρα δολοφονίας.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο ηγέτης των αυτονομιστών αναφέρεται κατ’ επανάληψη στους «φασίστες» στο Κίεβο. Επικρίνει σφόδρα το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ποροσένκο λαμβάνει 500 εκατομμύρια ευρώ από την γερμανική κυβέρνηση.

Ο Ζακαρένκο επιμένει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του δικαιούται στην πραγματικότητα αυτά τα χρήματα, ως αποζημίωση για τις απώλειες του πολέμου, αλλά τα «κλέβει» το Κίεβο.

«Είναι προφανές ότι ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι απολύτως εξαρτημένος από τη Ρωσία. Το ρούβλι κυκλοφορεί ήδη στο Ντονέτσκ, όπου χρησιμοποιείται ευρέως για την αγορά βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων. Πολύς κόσμος πληρώνει με ρούβλια στα σούπερ μάρκετ, και οι κατάλογοι των εστιατορίων αναγράφουν επίσης τις τιμές σε ρούβλια», τονίζει το Spiegel.