Αύξηση παρουσίασαν τον Μάρτιο οι τιμές των ακινήτων και οι λιανικές πωλήσεις στην Ιρλανδία, καθώς η οικονομία της χώρας συνέχισε να ανακάμπτει μετά τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από μείωση κατά 0,4% τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η αγορά ακινήτων της Ιρλανδίας παρουσίασε τη μεγαλύτερη απόδοση σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στο 2014, σύμφωνα με την Global Property Guide. Αυτό συνέβη μόλις μερικά χρόνια μετά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων που οδήγησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας στο χείλος της καταστροφής. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν προχωρά τώρα σε φοροαπαλλαγές και σε αυξήσεις δαπανών, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μεγάλο άλμα κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι πωλήσεις αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Μόνο στο Δουβλίνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,1% το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Σε εθνικό επίπεδο οι τιμές των ακινήτων παραμένουν κατά 38% κάτω από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 20087.

«Η πολύ μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση δείχνει ότι θα υπάρξει παρατεταμένη περίοδος αύξησης των τιμών των κατοικιών» δήλωσε η Φιόνα Χέις, αναλύτρια της Cantor Fitzgerald στο Δουβλίνο. Η εταιρεία προβλέπει ότι ολόκληρη τη φετινή χρονιά οι τιμές των κατοικιών στη χώρα θα αυξηθούν κατά 9,9%.

Η Ιρλανδία «για δεύτερη συνεχή χρονιά θα βρεθεί στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των χωρών της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη» δήλωσε ο Αλαν Μακουέιντ, οικονομολόγος της Merrion Capital. Ο Μακουέιντ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη φέτος στη χώρα θα ξεπεράσει το 4%.

© Bloomberg News