Τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμτσεκ υπερηφανευόταν ότι η υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων της χώρας ήταν τόσο αποτελεσματική που στο τέλος θα έμενε χωρίς δουλειά. Επειτα από έξι μήνες όμως το κλίμα έχει αλλάξει καθώς οι πωλήσεις κρατικής περιουσίας έχουν καταρρεύσει.

Τον Μάρτιο η Τουρκία αύξησε την προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τον ασφαλιστικό κλάδο της κρατικής Turkiye Halk Bankasi AS. Αυτόν τον μήνα η πώληση μεριδίου 2,76 δισ. δολαρίων της εθνικής λοταρίας δεν πήγε καλά. Επίσης ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί για τη δημοπρασία αδειών κινητής τηλεφωνίας.

Οι επενδυτές διστάζουν να αγοράσουν εταιρείες των οποίων τα έσοδα είναι σε τουρκικές λίρες εν μέσω της μεγαλύτερης υποτίμησης που έχει υποστεί το εθνικό νόμισμα τα τελευταία χρόνια. Ανησυχίες έχουν προκληθεί ακόμη ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 7 Ιουνίου.

Το φρένο στις αποκρατικοποιήσεις δημιουργεί ερωτηματικά για το πόσο θα μπορέσει να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Την ίδια στιγμή η τουρκική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, με αύξηση του πληθωρισμού και με αύξηση του κόστους δανεισμού.

© Bloomberg News