Θα γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 15-16 Μαΐου; Κάποιοι λένε ότι επιβάλλεται, άλλοι εισηγούνται να μετατεθεί ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και ορισμένοι προτείνουν αναβολή του με μεταβατικό αρχηγό.

Το τελευταίο ραντεβού Βενιζέλου – Διαμαντοπούλου με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί ο Αριστείδης Μπαλτάς στον χώρο της παιδείας δεν ήταν τυπική συνάντηση. Αντιθέτως, οι δύο πολιτικοί μπήκαν για πρώτη φορά έπειτα από καιρό σε βαθιά πολιτική συζήτηση γύρω από μια πρόταση που θέλει τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κόμματος και μάλιστα άμεσα ως αντίβαρο στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα καλύψει το κενό που καταγράφεται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό κόμμα δεν ταυτίζεται με παράλληλους σχεδιασμούς που επιδιώκουν την εμφάνιση ενός ευρωπαϊκού κόμματος μέσα από τη σύμπλευση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Ενα τέτοιο σενάριο θα εξυπηρετούσε ενδεχομένως τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο το απορρίπτει ο Βαγγέλης Βενιζέλος που έχει καεί από τη συγκυβέρνηση με τη Δεξιά και το λοιδορεί Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα, δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Γ. Παπανδρέου να επιδιώκει το comeback περισσότερο μέσω μιας απροσδιόριστης –προς το παρόν –σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά μέσω των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Ο,τι συζήτησε η πρώην υπουργός Παιδείας με τον υπό αποχώρηση πρόεδρο του κόμματος αφορά τη συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που θα περιλαμβάνει ασφαλώς το ΠΑΣΟΚ και στο οποίο θα συμμετέχουν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ που δεν ταυτίζονται με τον Αντώνη Σαμαρά και δύο-τρεις βουλευτές του Ποταμιού που δεν μπορούν να εξοικειωθούν με το μοντέλο Θεοδωράκη.

Το σχετικό σενάριο έχει ωριμάσει αρκετά. Η Αννα Διαμαντοπούλου δεν έχει συζητήσει μόνο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αυτήν την προοπτική, έχει δει πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς και με πολλά από αυτά έχει συμφωνήσει στο να προχωρήσουν οι σχετικές διεργασίες. Η προς τα έξω κινητικότητά της το τελευταίο διάστημα το καταδεικνύει.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ. Μια σκέψη εφόσον υλοποιηθούν αυτές οι ιδέες είναι να παραμείνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος μεταβατικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως να ηγηθεί του ευρωπαϊκού σχήματος. Ενα σενάριο ωστόσο που δεν θα συγκέντρωνε πολλούς υποστηρικτές. Η άλλη σκέψη εμφανίζει την πρώην υπουργό να ηγείται του σχήματος και τον κ. Βενιζέλο να διατηρεί, μπροστά στον καταιγισμό πολιτικών εξελίξεων τύπου εκλογές, τον ρόλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να συναινέσει και το ΠΑΣΟΚ. Ομως τα πράγματα εκεί δεν εμφανίζονται και τόσο δεδομένα. Για παράδειγμα, η Φώφη Γεννηματά, την υποψηφιότητα της οποίας στηρίζουν αρκετά στελέχη που βρίσκονταν κοντά στον κ. Βενιζέλο, δεν δέχεται άλλες καθυστερήσεις σε συνέδριο και εκλογή ηγεσίας. Η συγκεκριμένη πράσινη ομάδα θεωρεί ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις, το συνέδριο θα πρέπει να γίνει στην ώρα του κι ενδεχομένως να επισπευσθεί κατά δύο εβδομάδες η εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, δηλαδή να οριστεί για τις 24 Μαρτίου. Ομοίως ενθουσιασμένοι με μια τέτοια εξέλιξη δεν εμφανίζονται οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Επίσης είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει στο σενάριο «παγώματος» του συνεδρίου και το δίδυμο Σκανδαλίδη – Ανδρουλάκη το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκαταστήσει τις πολιτικές του σχέσεις. Μάλιστα, οι Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζονται πολύ πιο κοντά στην πιθανότητα να αποφασιστεί στο συνέδριο η λύση μεταβατικής κατάστασης αρχηγού, όχι όμως με τον Βαγγέλη Βενιζέλο πρόεδρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, του ΠΑΣΟΚ θα ηγούνταν ο Κώστας Σκανδαλίδης ενώ, όταν θα ωρίμαζαν οι πολιτικές συνθήκες, θα αναλάμβανε ο σημερινός γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής.

Ενα παρεμφερές σενάριο που υποστηρίζουν αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο να παραμένει πρόεδρος έως ότου ξεκαθαριστεί απολύτως τι θα γίνει με την κυβέρνηση και τους δανειστές όπως επίσης και το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη. Αυτό το σενάριο διακινείται από στελέχη που πιστεύουν ότι ο Βενιζέλος κάνει εξαιρετική αντιπολίτευση και ότι αργά ή γρήγορα οι θέσεις του για την κρίση της οικονομίας θα δικαιωθούν.