Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξετάσει την πιθανότητα να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ενωση Νοτιοανατολικών Χωρών της Ασίας (ASEAN) μετά την κατάρρευση συνομιλιών που είχαν πραγματοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό πριν από έξι χρόνια.

Εκπρόσωποι όλων των πλευρών θα συναντηθούν προς τα τέλη του 2015 για να εξετάσουν τις εξελίξεις και να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία βρέθηκε στην Κουάλα Λουμπούρ και συνάντησε τους υπουργούς Οικονομικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών αυτών ανήλθε πέρυσι στα 248,2 δισ. δολάρια από 242,6 δισ. δολάρια που ήταν το 2012, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση το τελευταίο διάστημα δεν ασχολείται με συνομιλίες υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δεν έχουν οδηγήσει πουθενά, αλλά προχωρά σε απευθείας συνομιλίες με χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Στη Νοτιοανατολική Ασία η ΕΕ έχει ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις με τη Σιγκαπούρη και ετοιμάζεται να μπει στην τελική φάση των συνομιλιών με το Βιετνάμ.

Οι διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μαλαισία δεν κατέληξαν σε συμφωνία μετά τον έβδομο γύρο που ολοκληρώθηκε το 2012. Τώρα η ΕΕ και η Μαλαισία ελπίζουν ότι θα βρουν λύση για θέματα όπως είναι οι δασμοί, η διαφάνεια του κανονιστικού πλαισίου και η πρόσβαση της αγοράς στις υπηρεσίες, όπως ανέφερε η Μάλμστρομ.

Η Μαλαισία έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία και με τις ΗΠΑ λόγω της προνομιακής μεταχείρισης που προσφέρει η χώρα σε ντόπιους επιχειρηματίες. Στην ASEAN συμμετέχουν η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, το Μπρουνέι, η Καμπότζη, το Λάος, η Μιανμάρ και το Βιετνάμ.

© Bloomberg News