Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι έδωσαν εντολή να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την εκτέλεση δέκα καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών, στην πλειονότητά τους ξένων, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Σερζ Ατλαουί, προκαλώντας την αγανάκτηση της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δόθηκε η εντολή να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα Τόνι Σποντάνα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι συμμετείχαν χθες Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αντέδρασαν έντονα: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιτίθεται πλήρως στην θανατική ποινή. Αυτή δεν μπορεί να είναι η απάντηση στη διακίνηση ναρκωτικών», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του δήλωσε ότι θα κάνει «τα πάντα ως την τελευταία στιγμή» για να αποτραπεί η εκτέλεση του Σερζ Ατλαουί. «Η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί για εμάς θέμα αρχής. Δεν μπορεί να είναι ο θάνατος η ποινή για τον Σερζ Ατλαουί», υπογράμμισε.

Δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία για τις εκτελέσεις των καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν 72 ώρες νωρίτερα. Η γενική εισαγγελία της Ινδονησίας διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη δοθεί τέτοια εντολή.

Ολοι μαζί στο εκτελεστικό απόσπασμα

Οι δέκα καταδικασθέντες —υπήκοοι Αυστραλίας, Γαλλίας, Βραζιλίας, Φιλιππίνων, Νιγηρίας, Γκάνας και Ινδονησίας— θα οδηγηθούν όλοι μαζί ενώπιον εκτελεστικού αποσπάσματος.

Το Παρίσι δεν παύει να ανεβάζει τους τόνους μετά την απόρριψη της τελευταίας προσφυγής του Γάλλου, την περασμένη Τρίτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Σερζ Ατλαουί, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος επί δέκα χρόνια, δηλώνει ότι δεν επιδίωκε παρά να εγκαταστήσει βιομηχανικά μηχανήματα σε ένα εργοστάσιο κατασκευής ακρυλικών, όπου όμως στην πραγματικότητα βρισκόταν ένα παράνομο εργαστήριο παρασκευής του ναρκωτικού έκσταση.

Η εκτέλεσή του «θα είναι επιζήμια για την Ινδονησία, επιζήμια για τις σχέσεις τις οποίες θέλουμε να έχουμε μαζί της», είχε προειδοποιήσει ήδη προχθές Τετάρτη ο πρόεδρος Ολάντ, υπενθυμίζοντας την αντίθεσή του στην ποινή του θανάτου, η οποία έχει καταργηθεί στη Γαλλία από το 1981.

Σε επιστολή την οποία απέστειλε χθες Πέμπτη στην Ινδονήσια ομόλογό του —αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου— ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταγγέλλει ότι ο Σερζ Ατλαουί δεν μπόρεσε να «ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του» εξαιτίας των «σοβαρών δυσλειτουργιών της ινδονησιακής δικαιοσύνης», όπως υποστήριξε.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο στην Τζακάρτα, η ινδονήσια υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε ότι επρόκειτο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά το βράδυ με τον κ. Φαμπιούς.

«Πρόκειται να εξηγήσω ορισμένα πράγματα για το δικαστικό σύστημα στην Ινδονησία, και να του εξηγήσω την επείγουσα κατάσταση που προκαλούν τα εγκλήματα τα οποία σχετίζονται με τα ναρκωτικά» στο αρχιπέλαγος, είπε η κυρία Μαρσούντι.

Ο Λοράν Φαμπιούς κάλεσε προχθές Τετάρτη, για τρίτη φορά, τον πρεσβευτή της Ινδονησίας για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η θανατική ποινή δεν είναι η σωστή απάντηση»

Η ΕΕ επίσης αντιδρά έντονα στις επικείμενες εκτελέσεις ξένων υπηκόων.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Ινδονησία πρέπει να καταπολεμήσει το πρόβλημα (της διακίνησης) ναρκωτικών το οποίο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, όμως η εμπειρία σε άλλες χώρες δείχνει ότι η θανατική ποινή δεν είναι η σωστή απάντηση» στο φαινόμενο, ανέφερε χθες Πέμπτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο όμως είναι αδιάλλακτος σε ό,τι αφορά την θανάτωση όσων καταδικάζονται για εμπορία ναρκωτικών, ιδίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής.

Μετά τη νίκη του το περασμένο καλοκαίρι στις προεδρικές εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του τον Οκτώβριο, μια από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ήταν να απορρίψει όλες ανεξαίρετα τις αιτήσεις απονομής χάριτος όσων έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για εμπορία ναρκωτικών.

Μετά την επανέναρξη της επιβολής της θανατικής ποινής τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά το 2013 —εκτελέστηκαν έξι καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων πέντε ξένων— οι ινδονησιακές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσουν στην εκτέλεση μιας δεύτερης ομάδα θανατοποινιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών.

Οπως και η Γαλλία, η Αυστραλία, δύο υπήκοοι της οποίας αναμένεται να οδηγηθούν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, έχει προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις εάν οι αρχές προχωρήσουν στις εκτελέσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από