Τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη μάχη της Καλλίπολης τίμησε η διεθνής κοινότητα, ενώ η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε την επέτειο για να στείλει μήνυμα συμφιλίωσης εν μέσω της πολεμικής που έχει ξεσπάσει για μια άλλη τραγική επέτειο: αυτή των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί συνέρευσαν στη χερσόνησο για να θυμηθούν τους πεσόντες στην ατυχή εκστρατεία της Αντάντ στην Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ και ο ομόλογός του της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι θα παραστούν το Σάββατο τα ξημερώματα σε λειτουργία στον Κόλπο της ANZAC όπου αποβιβάστηκαν, στις 25 Απριλίου χιλιάδες στρατιώτες του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Εκστρατευτικού Σώματος.

Περιστοιχισμένος από περίπου είκοσι ηγέτες χωρών, παρουσία και του πρίγκιπα Καρόλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτισε φόρο τιμής στους στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και σε εκείνους του εκστρατευτικού σώματος των Συμμάχων που έπεσαν στη μάχη αυτή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ενώ ταυτόχρονα έκανε έκκληση για ειρήνη στον κόσμο.

«Πρέπει να τιμήσουμε τον ηρωισμό των μαχητών της Καλλίπολης και από τις δύο πλευρές» είπε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος.

Στη μάχη της Καλλίπολης για πρώτη φορά Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες πολέμησαν υπό τη σημαία των χωρών τους, γεγονός που σφράγισε την εθνική συνείδησή των δύο λαών, καθώς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βγήκαν ουσιαστικά από τη σκιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Για τον λόγο αυτό η περιοχή έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες επισκέπτες από τις δύο χώρες που τιμούν τους νεκρούς τους στις 25 Απριλίου, την Εθνική Ημέρα Μνήμης των ANZAC.

Και αν για τη Γαλλία και τη Βρετανία η μάχη αυτή αποτέλεσε μια συντριπτική, ταπεινωτική ήττα, για την Οθωμανική Τουρκία σήμανε επίσης την αρχή του τέλους της και την ανάδυση της σύγχρονης Τουρκίας του Μουσταφά Κεμάλ.

«Η μάχη της Καλλίπολης μας υπενθυμίζει ότι ο Μεγάλος Πόλεμος ήταν πράγματι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Κατέστρεψε τις παλιές αυτοκρατορίες και δημιούργησε νέες διαιρέσεις» συνέχισε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η μάχη στα Δαρδανέλια ξεκίνησε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 1915, όταν ένας γαλλοβρετανικός στόλος επιχείρησε να διαπλεύσει τα στενά και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Σύμμαχοι απωθήθηκαν αρχικά αλλά στις 25 Απριλίου αποβιβάστηκαν στην Καλλίπολη όπου υπέστησαν μια δεύτερη ήττα.

Παρά την ήττα αυτή, ο ηρωισμός των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που πήραν εκεί το «βάπτισμα του πυρός», συνέβαλε στη δημιουργία της εθνικής ταυτότητας των δύο χωρών.

Η αφοσίωσή τους, το θάρρος τους και η ευσπλαχνία τους μας καθόρισαν ως έθνος, τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από