Συνολικά 404 παράτυποι μετανάστες προσπάθησαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο να περάσουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα ενώ 7 συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να βγουν παράνομα από τη χώρα.

Περίπου 95 παράτυποι μετανάστες –ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά –εντοπίστηκαν χθες το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Κάβο Ντόρο. Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν έπειτα από τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, στον οποίο ανέφεραν ότι περίπου 85 άτομα που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος βρίσκονται σε κίνδυνο. Με πλωτό σκάφος και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος οι 95 παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και προσωρινά φιλοξενούνται στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ στο Πικέρμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους επιβαίνοντες βρίσκονται 12 παιδιά αλλά και μία έγκυος γυναίκα, η οποία για προληπτικούς λόγους έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οπως όλα δείχνουν, τελικός προορισμός των μεταναστών –στην πλειονότητά τους Σύροι, Κούρδοι και Ιρακινοί –δεν ήταν η Ελλάδα αλλά η Ιταλία.

Στην περιοχή Εφταλού της Λέσβου εντοπίστηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού προχθές 167 παράτυποι μετανάστες, ενώ από τα ξημερώματα της Τετάρτης μέχρι και την Πέμπτη 105 παράτυποι μετανάστες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Χίο. Επίσης, χθες το πρωί διασώθηκαν άλλοι 37 στην περιοχή Χόχλακας στις Οινούσσες.

Απόδειξη πάντως ότι η Ελλάδα είναι ο ενδιάμεσος σταθμός για τους περισσότερους παράτυπους μετανάστες και όχι ο τελικός προορισμός αποτελούν οι χθεσινές συλλήψεις μεταναστών από τις λιμενικές Αρχές Ηγουμενίτσας και Πάτρας. Οι άνδρες συνέλαβαν συνολικά 7 άτομα τα οποία προσπάθησαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα να βγουν παράνομα από τη χώρα.

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αποθήκη εγκαταλειμμένου εργοστασίου στην 1η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) του Βόλου ανασύρθηκε ένας άνδρας νεκρός, ενώ ένας ακόμη μεταφέρθηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο 95% του σώματός του. Η φωτιά στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, στο οποίο υπήρχαν παλιά ψυγεία, ξέσπασε στη μία χθες το μεσημέρι και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του εργοστασίου βρέθηκαν δύο φιάλες προπανίου και υγραερίου που είχαν σκάσει και η Πυροσβεστική εικάζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από τους δύο άνδρες. Οπως όλα δείχνουν, οι δύο άνδρες, πιθανότατα μετανάστες βουλγαρικής καταγωγής, είχαν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο.